Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 februari 2002

VRAGEN VAN DE LEDEN DUIJKERS, ARIB EN VAN DER HOEK (ALLEN PvdA) AAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN JUSTITIE EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

1. Heeft u kennis genomen van de geschiedenis van Germy, zoals verwoord door haar moeder in De Volkskrant van 6 februari 2002?

2. Hoe ziet u het verhaal van de moeder in het licht van de bepalingen over bejegening en behandeling in de nieuwe Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen?

3. Wat voor maatregelen gaat de minister nemen om zorg te dragen dat deze jonge vrouw óf binnen de jeugdinrichting óf door een andere aanpak in aanmerking komt voor een adequate diagnose en behandeling?

4. Bent u bekend met het getal van 75 jeugdigen per jaar waarvan de William Schrikker Stichting meldt dat zij zonder strafblad noodgedwongen in een justitiële jeugdinrichting worden opgenomen? Wat voor maatregelen gaat u ondernemen om zorg te dragen dat deze jongeren een effectieve behandeling in een van de daartoe aangewezen zorginstellingen krijgen?

5. Is de opmerking van hoogleraar Th. Doreleijers, in hetzelfde artikel in De Volkskrant, waar dat het een kwestie van ontoereikende budgetten is waardoor deze jeugdigen geen effectieve behandeling aangeboden kan worden? Wat gaat u ondernemen om ook deze jongeren, die blijkbaar geholpen willen worden, van goede zorg en behandeling te voorzien?

6. Kunt u in dit verband nadere informatie geven over de door u eerder toegezegde MFE's voor o.a. deze doelgroep? Is er reden om het aantal MFE's, gelet op de nijpende problematiek, uit te breiden? Zo ja, op welke termijn kan dit plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?