Ingezonden persbericht

Den Haag, 6 februari 2002

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel zijn het politieoptreden en de arrestaties voorafgaand, tijdens en na Het Huwelijk van Willem-Alexander en Máxima mogelijk in strijd met artikel 7 van de Grondwet dat stelt dat "niemand voorafgaand verlof nodig heeft voor het openbaren van gedachten of gevoelens". Van Bommel stelt vandaag vragen naar aanleiding van verschillende arrestaties en het hinderen van de makers van het satirische EO-televisieprogramma 'Bunkeren' dat maandag 11 februari om 18.45 uur op Nederland 1 wordt uitgezonden. Het Kamerlid meent dat het "schande is als in Nederland de vrijheid van meningsuiting moet wijken voor de aanhankelijkheid aan het koninklijk huis. Het zou met terugwerkende kracht een smet werpen op een overigens geslaagd en verder rustig verlopen Huwelijk." Het Amsterdamse Kamerlid stelde eerder de inbeslagname van SBS-6 beelden over rellen rond het Museumplein aan de orde aangezien artikel 10 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens voorziet in een verschoningsrecht voor journalisten.

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de ministers van Justitie en BZK


1.Hoeveel mensen zijn er gearresteerd voorafgaand, tijdens en na het huwelijk van Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op 2-2-2002? Op welke gronden zijn zij gearresteerd?

2.Was er naar uw oordeel voor elke persoon voldoende grond voor arrestatie?
3.Kan per gearresteerde persoon aangegeven worden hoe lang en op welke grond deze is vastgehouden?

4.Wat was de reden om een circa 60-jarige vrouw met een bord met de tekst 'Liever een dwaze moeder, dan een domme prins' te arresteren? Wat vindt u ervan dat zij is gearresteerd?

5.Waar ligt naar uw mening de grens tussen de vrijheid van meningsuiting en het op basis van de noodverordening arresteren 'wegens belediging van het Koninklijk Huis'?

6.Is naar uw mening bij geen enkele arrestatie sprake van schending van de vrijheid van meningsuiting?

7.Is het juist dat het programmamakers van het satirische EO-programma 'Bunkeren' op dwingende en/of dreigende manier afgeraden is hun programmaplannen uit te voeren? Op welke wijze vond dit plaats?
8.Wat is uw mening over het optreden en handelen van de politie en de CID in verband met deze geplande TV-opname?

9.Waarom hebben politie en CID zich beziggehouden met plannen voor opnamen van een satirisch programma rondom het huwelijk?

10.Hoe zijn de politie en CID de programmaplannen te weten gekomen? Is er sprake geweest van aftappen of andere bijzondere opsporingsmethoden? Zo ja, welke en waarom?