Gemeente Amsterdam


---
|
Betere organisatie Amsterdams waterbeheer

Voor het beheer van het water in Amsterdam zijn veel instanties verantwoordelijk. De organisatie is complex en daardoor vaak onduidelijk. In het Waterplan, dat op 30 januari jl. door de gemeenteraad is vastgesteld, wordt gepleit voor een betere organisatiestructuur en een klantvriendelijkere opzet van waterbeheer. Dit betekent dat verschillende waterbeheerders, gemeentelijke diensten (zoals de Dienst Binnenwaterbeheer, dienst Ruimtelijke Ordening en Dienst Waterbeheer en Riolering), de stadsdelen en particulieren nauw gaan samenwerken om de doelstelling van het Waterplan te behalen: 'Een ecologisch gezond en veilig functionerend watersysteem met een hoge belevingswaarde, dat evenwichtig en duurzaam wordt gebruikt, en dat de identiteit van Amsterdam als waterstad versterkt.'

Wethouder Saskia Bruines (Milieu, Openbare Ruimte en Binnenwaterbeheer) is blij met de vaststelling van het Waterplan en met de goede samenwerking tussen de diverse instanties: "Bij de totstandkoming van het Waterplan is zeer succesvol samengewerkt door alle betrokken partijen. Ik ben er zeker van dat deze samenwerking ook de komende jaren voor de uitvoering van het plan succesvol gecontinueerd zal worden."

Om de organisatie van het waterbeheer concreet te verbeteren en de klantvriendelijkheid te vergroten wordt in het Waterplan voorgesteld om duidelijke procedures te maken voor vergunningverlening voor diensten, bedrijven en burgers en daarnaast een waterloket (één gemeentelijk loket voor Amsterdamse burgers en bedrijven met vragen over water) op te zetten.

In het Waterplan worden daarnaast diverse onderwerpen genoemd waaraan de diverse instanties de komende jaren gezamenlijk gaan werken:
* overlast door pleziervaart op het water tegengaan;
* cultuurhistorische en stedenbouwkundige kwaliteit van het water verbeteren;

* het ecologisch en recreatief netwerk van wateren uitbreiden;
* regelgeving, rechten en plichten voor wonen op het water zoveel mogelijk gelijkstellen aan die voor wonen op het land;
* ruimte vinden voor gestructureerde groei van het aantal locaties voor woonboten;

* onzuivere lozingen op het oppervlaktewater aanpakken;
* oplossingen vinden voor hoge grondwaterstanden in woningen.
Het Waterplan ('Water, het blauwe goud van Amsterdam') is opgesteld in opdracht van de gemeente Amsterdam en het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. De visie geeft een streefbeeld voor de langere termijn (2030). De daaruit voortvloeiende uitgangspunten voor het beleid worden betrokken bij het Structuurplan.

Stefan Rutte

^


-

© gemeente Amsterdam - 4-02-2002