Productschap Tuinbouw

Uitvoer Nederlandse groenten en fruit bereikt record

In 2001 is een recordhoeveelheid van in totaal 2,74 miljoen ton verse groenten en fruit van Nederlandse bodem de grens over gegaan. De uitvoer overtrof hiermee het laatste record uit 2000 toen 2,72 miljoen ton werd geëxporteerd. Dit wordt duidelijk uit cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau voor Groenten en Fruit in Den Haag.

Het record is voornamelijk te danken aan de export van uien, tomaten, komkommer en paprika.
Vorig jaar wisten de exporteurs niet minder dan 707.000 ton uien over de grenzen af te zetten, acht procent meer dan het jaar ervoor. Dit is een unicum in de geschiedenis. De export van tomaten bedroeg 495.000 ton en was hiermee zes procent hoger dan in 2000. De uitvoer van paprika's steeg met zeven procent naar 264.000 ton en van komkommers werd 317.000 ton geëxporteerd, vijf procent meer dan in 2000. Bij de wintergroenten liep de export van prei en spruiten iets terug; de buitenlandse vraag naar witlof bleef stabiel. De uitvoer van peen vertoonde een daling: met twaalf procent naar 190.000 ton.

Zoals ook in 2000 het geval was, gaan verreweg de meeste producten naar Duitsland. Voor 2001 betekent dat in totaal bijna 890.000 ton verse groenten en fruit van Nederlandse bodem. Het jaar hiervoor lag dat totaal iets hoger, namelijk 950.000 ton, wat een daling van zes procent inhoudt. Deze daling is een gevolg van een verminderde afzet van appelen (35 procent) en uien (zes procent). De export van tomaten en komkommers bleef gelijk, terwijl de paprika's negen procent hoger scoorden.

De tweede plaats in de rij van afnemers wordt ingenomen door Engeland met ruim 450.000 ton, een verhoging van negen procent ten opzichte van het jaar ervoor. Deze stijging kan verklaard worden door een verhoogde afzet van champignons (25 procent), trostomaten (60 procent) en komkommers (acht procent). De uitvoer van paprika's naar het Verenigd Koninkrijk bleef gelijk.Wederom vertonen de cijfers een stijging van de vraag naar onze producten vanuit Frankrijk. Ook de export naar Rusland vertoont een opgaande lijn. Daar werd in 2001 zo'n vijftien procent meer verse groenten en fruit naar afgezet dan het jaar ervoor. Hierbij gaat het vooral om uien, appelen en peren.