CDA

Bemelmans-Videc: Europese verdragen niet door Verenigde Vergadering laten behandelen

Volgens Eerste Kamerlid Marie-Louise Bemelmans-Videc verliest de Eerste Kamer "in aanzienlijke mate aan invloed op wezenlijke zaken indien het voorstel van collega-Kamerlid Jan Terlouw (D66) om Europese verdragen door de Verenigde Vergadering (Eerste en Tweede Kamer samen) te laten behandelen, wordt aangenomen. Terlouw deed zijn voorstel tijdens de plenaire discussie over de positie van de Eerste Kamer, op 29 januari jl..

Marie-Louise Bemelmans-Videc legt uit waarom zij tegen het voorstel is. "Ten eerste, in Europese verdragen worden in toenemende mate cruciale zaken geregeld, cruciale regels en normen voor de Nederlandse samenleving. Ten tweede, in een Verenigde Vergadering wordt het denkbaar dat verdragen worden goedgekeurd, waar de Eerste Kamer in meerderheid tegen zou zijn. Zie het recente voorbeeld van het Kaderverdrag Nationale Minderheden. De goedkeuringswet van dit verdrag was onlangs in behandeling bij de Eerste Kamer en daar bestond in meerderheid ernstig bezwaar tegen de uitleg van deze wet. De regering heeft daarop deze wet meegenomen voor nader beraad in de Ministerraad. Ten derde, wanneer de goedkeuring van Europese verdragen grondwetswijzigingen impliceert, vraagt dat volgens de huidige regeling een aparte goedkeuring door Tweede Kamer en Eerste Kamer met tweederde meerderheden. Ook daar zou de Eerste Kamer haar recht om in het grondwetgevingsproces op eigen en volwaardige wijze deel te nemen, inleveren."

"Het CDA heeft in het debat over de positie van de Eerste Kamer de vraagstelling dan ook toegespitst op de visie die de regering heeft op een tweekamerstelsel en de daarmee verbonden machtsverdeling en resulterende 'checks and balances'. Het CDA acht een "tweede kamer" van heroverweging, herkansing en herijking wezenlijk in ons staatsbestel en beziet zeer kritisch de pogingen om die "tweede kamer" in haar bevoegdheden te beperken", aldus Bemelmans-Videc.