Gemeente Zwijndrecht

Tijdelijke referendumwet van kracht
Extra mogelijkheid om stem te laten horen

Sinds 1 januari 2002 hebben kiesgerechtigden een extra mogelijkheid gekregen om hun stem te laten horen. Sinds die datum is de Tijdelijke Referendumwet in werking getreden en kunnen kiesgerechtigden op nationaal, provinciaal of gemeentelijk niveau om een raadgevend, correctief referendum verzoeken. Raadgevend betekent dat een overheidsorgaan na een afwijzende referendumuitslag zijn beslissing moet heroverwegen. Het blijft een advies en is niet bindend. Correctief wil zeggen dat het gaat om een referendum over een genomen besluit.

Het gaat om een tijdelijke wet, omdat het de bedoeling is dat er een wet komt die een bindend correctief referendum mogelijk maakt. De uitslag is dan niet raadgevend maar bindend. Voor de invoering van een bindend referendum is een wijziging van de grondwet noodzakelijk. De procedure voor deze wijziging is gestart en neemt enige jaren in beslag.

Welke onderwerpen zijn van toepassing?
De wet geeft een opsomming van raadsbesluiten waarover een gemeentelijk raadgevend correctief referendum kan worden gehouden te weten:


*

vaststelling, wijzing of intrekking algemeen bindende voorschriften;(veelal verordeningen)

*

oprichting van of deelneming in privaatrechtelijke rechtspersonen;(bijvoorbeeld een NV)

*

wijziging van de gemeentenaam;

*

treffen van, wijzigen van, toetreden tot en uittreden uit een gemeenschappelijke regeling; (bijvoorbeeld regio Zuid-Holland Zuid)
*

vaststellen van gemeenschappelijke grenscorrecties bij gelijkluidende besluiten van gemeenteraden.

Uitzonderingen
Er zijn in de wet enkele uitzonderingen genoemd waarbij over bovengenoemde onderwerpen geen referendum kan worden gehouden. Ook is het mogelijk dat de gemeenteraad enkele uitzonderingen toevoegt. Onze gemeente wil van deze mogelijk gebruik maken door de vaststelling van een verordening door de gemeenteraad op 21 februari 2002.

De commissie Algemene Zaken en Middelen bespreekt de verordening 5 februari 2002 om 20.00 uur in een openbare vergadering. De verordening zelf is referendabel dat wil zeggen dat er een referendum over aangevraagd kan worden. In deze rubriek zal, zodra de verordening is vastgesteld, uitgebreid aandacht aan dit onderwerp besteed worden.

Procedure bij gemeentelijk referendum


*

Stap 1
De gemeente maakt via deze rubriek, teletekst en de gemeentelijke site www.zijndrecht.nl bekend dat er een besluit tot stand gekomen is waarover een referendum gehouden kan worden.

*

Stap 2
Kiesgerechtigden hebben de mogelijkheid een inleidend verzoek in te dienen. Voorwaarde is dat er een bepaald aantal kiesgerechtigden het verzoek ondersteunen. Voor Zwijndrecht komt dat neer op 0,7% van de ongeveer 33.000 kiesgerechtigden.

*

Stap 3
Wanneer het inleidende verzoek ondersteund wordt door voldoende verklaringen kan een referendum worden gehouden. De drempel ligt dan hoger. In Zwijndrecht zijn 7% van de kiesgerechtigden nodig om een onderwerp voor een referendum in aanmerking te laten komen.
*

Stap 4
Wanneer het verzoek is toegelaten wordt een referendum gehouden. Indien tenminste 30% van alle circa 33.000 kiesgerechtigden heeft tegengestemd is er sprake van een afwijzing en moet de gemeente haar standpunt heroverwegen. De uitslag blijft een advies en is niet bindend.

Wilt u meer informatie?
Dan kunt u de landelijke site bezoeken: www.referendum.nl. Hier treft u ook informatie aan over provinciale- en Rijksbesluiten die in aanmerking komen voor een referendum.