Ministerie van Justitie

01.02.2002

Honderden miljoenen nodig voor rechterlijke organisatie

Enkele honderden miljoenen heeft de Raad voor de rechtspraak de komende jaren nodig om de enorme tekorten op het gebied van personeel en huisvesting bij de gerechten tegen te gaan. Daarnaast wil de Raad nu ook eens behoorlijk investeren in zaken als kwaliteitszorg en opleidingen waar ons inziens altijd te weinig tijd en geld voor is gereserveerd, zegt mr. Bert van Delden. De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak doet deze uitspraken in het nieuwe Justitie Magazine dat 2 februari verschijnt.

Verder besteedt het magazine aandacht aan de eerste evaluatie van de Wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden (BOb), twee jaar na inwerkingtreding. De wet is in politie- en justitiekringen over het algemeen goed ontvangen. De gezagsverhoudingen tussen OM en politie zijn verbeterd, de normering is helder en de transparantie is toegenomen. Toch zijn er ook knelpunten, zoals de eindeloze hoeveelheid papierwerk: voor elke denkbare opsporingshandeling is een apart formulier, waarmee het OM de opdracht daartoe officieel moet vastleggen. Verder heerst er sinds de invoering van BOb een angstcultuur bij politie en justitie, constateert Adriaan van Dorp, leider van het project bovenregionale opsporing en informatie-uitwisseling bij het Korps Landelijke Politiediensten. Politiemensen zijn bang om opsporingsmethoden in te zetten voor andere dan gebaande wegen (...) Maar uit angst om fouten te maken, wordt weinig goeds geboren.

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) gaat een kwaliteitszorgsysteem voor leerstraffen ontwikkelen. De variatie in leerstraffen en het aantal mislukkingen zijn nu te groot, terwijl over het effect weinig bekend is. Er komt een landelijk menu-model met daarin een lager aantal leerstraffen dan nu in omloop is. Voor deze leerstraffen zijn kwaliteitseisen geformuleerd: wat is de doelgroep, hoe lang moet de straf duren, aan welke eisen moeten de trainers voldoen en niet het minst belangrijk: wat is het doel van de leerstraf en hoe is dat te bereiken? Doel zou volgens de Raad gedragsverandering moeten zijn, meer dan vergelding. De Raad hoopt eind dit jaar te kunnen beginnen met de ontwikkeling van het kwaliteitszorgsysteem.

Het nieuwe full colour Justitie Magazine is de opvolger van de Justitiekrant en zal een keer per maand verschijnen. Het magazine bevat (foto)reportages, achtergrondverhalen en interviews, alsmede een aantal nieuwe rubrieken zoals .Advocaat van de duivel, waarin deskundigen van binnen en buiten Justitie hun licht laten schijnen over een actuele, prikkelende stelling. Het eerstvolgende nummer verschijnt op 2 maart aanstaande.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 01-02-2002