Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Minister Borst zet ziekenhuizen aan tot actie

De ziekenhuizen moeten er nu alles aan doen om daadwerkelijk meer intensive care-bedden te creëren voor kinderen. Dit schrijft minister Borst vandaag in een open brief aan De Telegraaf.

De brief is gericht aan Henk van der Meijden, die gisteren in zijn column uithaalde naar de minister onder de kop Nederland solt met doodzieke kinderen. Naar aanleiding van een reportage van Netwerk over het gebrek aan IC-bedden vroeg Van der Meijden zich af of minister Borst nu eens tot actie overgaat. In haar brief maakt de minister duidelijk dat zij alles heeft gedaan dat in haar vermogen ligt om meer plekken op kinder-ICs te realiseren. Zo heeft ze vorig jaar 150 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor ziekenhuizen. Daarvan was 15 miljoen bestemd voor meer personeel en meer IC-bedden. Dit jaar mag men nog meer geld besteden aan opleiding, salaris en bedden voor de IC, aldus Borst. Verder noemt de minister de werkgroep die zij vorig jaar heeft opgericht en die zich onder meer bezighoudt met het werven van personeel.

Waarschuwing
Ook de academische ziekenhuizen hebben gisteren een brief ontvangen van minister Borst met de boodschap dat zij er alles aan moeten doen om meer IC-bedden voor kinderen te creëren. In deze brief waarschuwt de minister dat zij zich direct zal bemoeien met de budgetverdeling en prioriteiten van de ziekenhuizen, wanneer die niet zelf de grootste knelpunten aanpakken.

Open brief aan Henk van der Meijden 1. Open brief aan Henk van der Meijden
Artikel, 31-1-2002

Brief aan academische ziekenhuizen over kinder ic`s 2. Brief aan academische ziekenhuizen over kinder ic`s
Kamerstuk, 30-1-2002