Provincie Limburg

Limburg opent aanval op wachtlijsten met 2250 zorgwoningen

LIMBURG OPENT AANVAL OP WACHTLIJSTEN MET 2250 ZORGWONINGEN

De Provincie Limburg wil dat er 2.250 zorgwoningen 'in de steigers komen te staan '. Deze woningen moeten uiterlijk in 2003 gepland zijn. Limburg zet met het project 'Zorgwoning in de steigers', een zwaarwegende aanval in op de wachtlijsten in de zorg. In 2000 stonden ongeveer 3500 Limburgers op de wachtlijst voor een plaats in een verpleeg- of verzorgingshuis. Nog eens 900 mensen met een handicap of psychiatrische problematiek wachtten op een passend hulpaanbod.

Zorgwoningen zijn woningen die in een dorp of stadswijk, midden in de sociale omgeving van de bewoners staan. Waar nodig zijn de woningen aangepast, terwijl de bewoners kunnen beschikken over de zorg die zij nodig hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de woningen ingebed zijn in de lokale en regionale infrastructuur op het terrein van welzijn en mobiliteit. De woningen zijn bedoeld voor ouderen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap en mensen met een psychiatrische achtergrond.

Om de realisatie van deze zorgwoningen te stimuleren, heeft de provincie een aantal maatregelen genomen om de betrokken regionale partijen - van wie de uiteindelijke initiatieven tot bouw moeten komen
- te stimuleren en te ondersteunen. Zo start er op 8 februari een helpdesk wonen, welzijn, zorg. Gemeenten, zorgaanbieders, woningcorporaties, zorgvragers en andere betrokken partijen kunnen er terecht met vragen en komen zo snel bij een inhoudelijk deskundig medewerker terecht. Ook gaat er een versnellingsteam functioneren, met daarin deskundigheid van het NIZW (Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn) en het CBZ (College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen). Dit team kan, door zijn specifieke deskundigheid, plannen op weg naar realisatie versneld door de benodigde procedures loodsen. Bovendien heeft de provincie 4.950.000,- uitgetrokken voor de financiële ondersteuning van een aantal voorbeeldprojecten en het oplossen van knelpunten, die niet op een andere manier voor financiering in aanmerking komen. Om het opbouwen en delen van kennis zo veel mogelijk te bevorderen, komen er een website en een nieuwsbrief met onder andere informatie over voorbeeldprojecten.

Daarnaast investeert de provincie in het opbouwen van een overlegstructuur, die de betrokken partijen zo veel mogelijk bij elkaar moet brengen. Zo wordt er in Noord- en Midden-Limburg en in Zuid-Limburg elk een stuurgroep wonen, welzijn, zorg ingesteld. Deze stuurgroepen bestaan uit vertegenwoordigers van zorgvragers, zorgaanbieders, gemeenten, woningcorporaties, welzijnsorganisaties, mobiliteitsorganisaties, zorgkantoren en de Provincie.


1-2-2002 14:15