Katholieke Universiteit Nijmegen

Dienst Communicatie en Marketing

Afdeling Communicatie

Comeniuslaan 4 6525 HP

Postbus 9102

6500 HC Nijmegen

Tel (024) 361 60 00

E-mail: communicatie@dcm.kun.nl

Internet: www.kun.nl

Persbericht

Proefschrift over tegenpolen en echtscheidingskansen

Gemengde huwelijken: grotere kans op scheiding

Grote verschillen tussen partners leiden vaker tot echtscheiding, ook in de hedendaagse moderne multiculturele samenleving. Uit onderzoek van socioloog Jacques P.G. Janssen blijkt dat er meer scheidingen waren tussen paren waarvan de vrouw hoger was opgeleid dan de man, paren met grote leeftijdsverschillen, echtelieden uit een verschillend sociaal-economisch milieu, bij diverse kerkelijk gemengde combinaties en bij etnische verschillen.

Socioloog Janssen baseert zijn onderzoek Do Opposites Attract Divorce? op twee databronnen. Ten eerste de officiële huwelijks- en echtscheidings­registraties van het CBS (een kleine miljoen huwelijken gesloten tussen 1974-1984). Daarnaast heeft hij gebruik gemaakt van een grootschalig onderzoek onder echtgenoten in 2400 zowel intacte als verbroken relaties (1998).

Drs. Janssen is 31 januari gepromoveerd aan de KU Nijmegen.

Aantal echtscheidingen

In 1950 lag het aantal echtscheidingen in ons land nog op 3 per 1.000 gehuwde paren. In 1985 was dat aantal gestegen tot 10. Vooral de jaren 70 en de eerste helft van de jaren 80 vertoonden een stijging. In de tweede helft van de jaren 90 vertoonde het cijfer enige schommelingen, maar bleef zich bewegen tussen de pakweg 8 en 10.

Meestal lijken echtgenoten in sociaal opzicht veel op elkaar: ze hebben homogame huwelijken. Er zijn natuurlijk ook veel gemengde samenlevingsvormen, waarbij partners verschillen naar godsdienst of etniciteit, of naar kenmerken als leeftijd, opleidingsniveau, sociale status of sociale herkomst. De centrale onderzoeksvraag in Janssens studie was of gemengde huwelijken een grotere kans op echtscheiding hebben. Ze hebben immers minder met elkaar gemeen en ook de schoonfamilie kan wel eens andere voorkeuren hebben.

Twee geloven op een kussen

Janssen stelt vast dat huwelijken tussen een onkerkelijke en een katholiek vaker tot scheiding leiden dan huwelijken tussen homogame onkerkelijken en homogame katholieken. Bij gemengde groepen is er dus een verhoogde echtscheidingskans. Ook katholiek-protestants gemengde huwelijken strandden vaker dan homogame katholieken en homogame protestanten.

Het oude gezegde Twee geloven op een kussen,.. blijkt dus nog steeds actueel, zegt Janssen. Hij schrijft het scheidingsrisico van gemengde huwelijken deels toe aan onenigheid tussen de partners: Ze passen gewoon minder goed bij elkaar. Naast persoonlijke voorkeuren zijn ook voorkeuren uit de sociale omgeving van invloed. Een deel van de invloed van gemengd huwen op echtscheiding wordt verklaard door afkeuring van ouders, vrienden of anderen van de keuze om met de betreffende persoon te trouwen.

31df29.jpg


-

Noot voor de pers:

Do Opposites Attract Divorce?, Jacques P.G. Janssen, proefschrift KU Nijmegen, 31 januari 2002. Promotores: prof.dr. W.C. Ultee en prof. dr. M. Kalmijn (KUB).

Achtergrondinformatie is te lezen in een bijlage, te vinden op www.kun.nl, rubriek nieuws: persberichten en via de volgende URL s:

· http://kunweb.hosting.kun.nl/concernpages/documenten/BijlageJanssen.pdf

· http://kunweb.hosting.kun.nl/concernpages/documenten/SamenvattingJanssen.pdf

Promovendus Jacques Janssen is werkzaam bij het CBS te Heerlen en bereikbaar per e-mail jjss@cbs.nl. Met nadruk wordt gesteld dat de resultaten van het onderzoek niet onder de verantwoordelijkheid van het CBS vallen, maar voortkomen uit het promotie-onderzoek van de heer Janssen, uitgevoerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN).

Persberichten van de Katholieke Universiteit Nijmegen kunnen ook worden geraadpleegd via internet, in de hoofdrubriek "Nieuws" van www.kun.nl.