Ingezonden persbericht
PERSBERICHT 31-1-2002
"Afschaffen munten 1 en 2 eurocent alleen als het leidt tot prijsverlaging"
Als de Europese Commissie (EC) toelaat dat de munten van 1 en 2 eurocent worden afgeschaft, moet dat leiden tot prijsverlaging en nooit tot het naar boven afronden van de prijzen. Dat stelt Erik Meijer, europarlementariër voor de SP, in schriftelijke vragen aan de EC.
Meijer wil dat de EC in overleg met de ECB en de lidstaten van de EMU bewerkstelligen dat het afschaffen van de munten met de kleinste waarde, zoals in Finland is gedaan, alleen wordt toegestaan als de consument hier niet de dupe van wordt.
De SP wil verder nog van de EC weten of het is toegestaan voor winkels en bedrijven om naast de munten van 1 of 2 eurocent ook andere munten of biljetten te weigeren.
Meer info:
Erik Meijer 06 51152982
Et encore: de vragen
1. Herinnert de Commissie zich dat alle decimale munten die voorheen het wettig betaalmiddel waren in de huidige lidstaten van de Europese Unie oorspronkelijk waren verdeeld in 100 centen en soms zelfs in 200 halve centen, en dat de munten van één cent en andere kleine waarden in verschillende landen pas zijn verdwenen nadat de cent als gevolg van geldontwaarding vrijwel niets meer waard was geworden?
2. Heeft het feit dat de kleinste waarden in de meeste oude muntstelsels om en nabij twee eurocenten waard waren een rol gespeeld bij het vastellen van de waarde van de euro - en daarmee van de cent - eind 1998 ? Zonee, waarom niet ?
3. Is er bij de invoering van de euro vanuitgegaan dat de kleinste uit te geven munten - dus die van één eurocent - een voldoende waarde zouden hebben om langdurig een rol te kunnen blijven spelen in contante betalingen, zodat een eind gemaakt zou worden aan de verschillen tussen berekende prijzen en feitelijke betalingen die voorheen zijn ontstaan doordat prijzen in het niet-girale verkeer door het ontbreken van bijpassende munten moesten worden afgerond op bv. een vijfvoud of tienvoud van de cent ?
4. Is er door sommige lidstaten van de EMU, zoals Finland, reeds bij voorbaat vanuit gegaan dat de munten van één en twee eurocent geen rol zouden gaan spelen, zodat deze slechts in geringe mate zijn geproduceerd en ze mogen worden geweigerd? Kunnen afzonderlijke lidstaten munten van één cent of andere waarden afschaffen?
5. Is het winkels en andere bedrijven toegestaan om betaling in munten van één of twee eurocent en mogelijk andere munten en bankbiljetten te weigeren ? Is zo'n weigering gebonden aan de oude voorwaarde dat men geen grote bedragen in een grote hoeveelheid kleine munten kan afrekenen, of zijn nu ook andere weigeringen wettig?
6. Is de Commissie bereid om in overleg met lidstaten en ECB te bewerkstelligen dat indien bedrijven op grond van interne overwegingen van geldbeheer en administratie vrijwillig afzien van het in ontvangst nemen van de in omloop gebrachte kleine munten dit uitsluitend is toegestaan als het leidt tot prijsverlaging tot het laatste veelvoud van de geaccepteerde kleinste munt (2, 5 of 10 eurocent) en nooit tot het opleggen van een afronding naar boven waardoor de klant meer moet betalen?