Grontmij

Grontmij NV



31-1-2002 - Duurzame oplossingen

Grontmij behaalde vorig jaar het ISO 14001-certificaat. Met het verschijnen van een artikel in het blad LRQ Review (van Lloyds, het instituut dat de ISO-certificaten toekent), krijgt Grontmij ook internationaal aandacht. In het Engelstalige decembernummer vertelt divisiedirecteur Sylvo Thijsen onder meer over het behalen van het certificaat, de implementatie van het (milieu)managementsysteem, de kennisnetwerken en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. "Grontmij offers its customers both standard and sustainable solutions. Its up to the customer to choose the solution they want."

Environmentally friendly solutions

Organisaties en bedrijven voelen zich in toenemende mate verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een eigen milieubeleid. Wanneer dit het geval is, laat de invoering van een milieumanagementsysteem nooit lang op zich wachten. En als een milieumanagementsysteem eenmaal goed is ingevoerd, kiezen steeds meer bedrijven ervoor het ook te laten certificeren. Een logische stap, aldus Sylvo Thijsen, Directeur bij advies- en ingenieursbureau Grontmij.

Op 22 juni mocht Grontmij zich het eerste Nederlandse advies- en ingenieursbureau noemen dat het keurmerk ISO 14001 mag voeren. Het certificaat is behaald door de grootste divisie binnen Grontmij genaamd Advies & Techniek (A&T). A&T bundelt alle advies- en ingenieurs-diensten voor de inrichting van landelijke en stedelijke gebieden en werkt vanuit een uitgebreid netwerk; één vestiging in elke provincie.

Toch wil Thijsen niet de nadruk leggen op dat eerste. Duurzaam ondernemen past bij de rol die men Grontmij toedicht. We willen graag hét advies- en ingenieursbureau zijn op het gebied van duurzame ontwikkeling. De laatste jaren hadden we toch al een gedragscode voor wat betreft duurzaam gebruik van water, energie, bodem, enzovoorts.

Ondanks dat de ISO 14001-norm vooral is geschreven voor productiebedrijven wilde Grontmij A&T haar activiteiten door Lloyds Register te laten verzegelen met het ISO 14001 certificaat. Met het ISO 14001 certificaat wordt onderkend dat Grontmij het belang van duurzaam ondernemen afdoende en systematische integreert in haar werkproces, zegt Thijsen.

Milieuprestatie
Via adviezen en diensten kan Grontmij invloed uitoefenen op de milieuprestatie van haar klanten. Dit is nadrukkelijk in het milieumanagementsysteem verankerd. De scope van dit systeem was naast de milieu-effecten van kantooractiviteiten (o.a. energie, water, papier etc.) met name gericht op aantoonbare beheersing, borging en verbetering van de milieu-effecten binnen de projecten. De audit vroeg dus om een geheel andere aanpak dan de reguliere milieu-audit bij een productiebedrijf waarbij vooral het managen van de fysieke milieu-aspecten/-effecten (afvalstoffen, geluid en emissies naar lucht en water) van een bedrijf worden beoordeeld.

Tijdens de audit is steeksproefsgewijs getoetst inhoeverre binnen de projecten de identificatie van milieu-aspecten/-effecten en bijbehorende milieu wet- en regelgeving aantoonbaar is uitgevoerd. Vervolgens is getoetst welke milieuvriendelijke (duurzame) oplossingen door Grontmij binnen de projecten zijn aangeboden. Tot slot is bekeken of de aangeboden milieuvriendelijke oplossingen intern worden uitgewisseld, zodat iedereen op de hoogte is van de laatste stand der techniek.

Met name dit laatste onderwerp maakte bij Grontmij een grote impact. Geconstateerd werd dat de aanwezige kennis met betrekking tot duurzame oplossingen veelal individueel bij een adviseur of projectleider aanwezig was. Om deze kennis te kunnen delen en vast te leggen, is voor de ISO 14001 certificering een landelijk kennisnetwerk opgezet. In dit kennisnetwerk wordt actief informatie uitgewisseld. Zo levert iedere adviesgroep kennis over milieu-aspecten, -effecten, wet- en regelgeving en mogelijke milieuvriendelijke oplossingen.

Intranet
Daarnaast worden innovaties, expertises en ervaringen uitgewisseld, het Grontmij-intranet ondersteund deze uitwisseling van informatie. Kennis is nu altijd toegankelijk en vormt een dynamisch proces waar iedereen actief aan meedraagt. Opvallend is dat dit verschijnsel zich in het kader van ISO 9001 niet zo duidelijk heeft geopenbaard.

In het kader van ISO 14001 werkt het landelijk kennisnetwerk eenvoudig. Bij elk project wordt een specifiek onderdeel van het kennisnetwerk geraadpleegd; een milieuzoeksysteem. Per projectactiviteit worden milieu-aspecten/-effecten, wet- en regelgeving en duurzame oplossingen benoemd.

Het up-to-date houden van het zoeksysteem is een interactief en continu proces waarbij het landelijk kennisnetwerk een belangrijke plaats inneemt. Voor sommige staat milieuvriendelijk werken gelijk aan duurder en tijdrovend. Terwijl dit juist helemaal niet zo is, zo geeft Thijsen aan. Op langere termijn verdien je de extra inspanningen die je je in het begin hebt getroost, dubbel en dwars terug.

Daarnaast kan Grontmij de klant naast een duurzame oplossing ook een standaard oplossing aanbieden. De keuze is aan de klant. Zo reiken wij gemeentes bouwplannen aan met duurzame oplossingen, bijvoorbeeld voor de afvoer van regenwater. Je kunt natuurlijk heel gemakkelijk al het regenwater via de riolering afvoeren. Maar beter is het te bergen zodat het bijvoorbeeld door de bewoners gebruikt kan worden om de auto te wassen of op hete dagen de tuin te sproeien. In juni constateerden de auditors van Lloyds dat de projectwerkzaamheden conform de systematiek van ISO 14001 plaatsvinden. Vanuit commercieel en groen oogpunt zal het in de komende tijd interresant zijn om de ISO 14001 systematiek nog explicieter binnen projecten tot uiting te laten komen.


---