Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR

21 januari 2002, nr. 004

Wageningen Platform for Food Security presenteert visies op voedselzekerheid:

Hongerbestrijding begint met prioriteiten stellen, ook in Nederland

Voor de bestrijding van de honger en verbetering van de voedselzekerheid in de wereld is het van groot belang prioriteiten te stellen. Allereerst is het van belang te komen tot vermindering van de risico's in de voedseleconomie, zodat wordt voorkomen dat kwetsbare groepen definitief in een armoedespiraal terechtkomen. Voldoende toegang tot voedsel is belangrijk, maar leidt niet automatisch tot een goed voedingspatroon. Verbetering van de voedingstoestand is daarmee een tweede belangrijke prioriteit. Duurzame intensivering van de landbouw in kwetsbare gebieden is een derde prioriteit om de negatieve spiraal van armoede, bevolkingsgroei en bodemdegradatie te doorbreken. Modernisering van de landbouw is alleen verantwoord als de rurale ontwikkeling een voldoende brede sociale basis heeft. Een vijfde prioriteit is het zekerstellen van voldoende langetermijninvesteringen in het mondiale vermogen tot voedselproductie, omdat anders het risico bestaat dat de productiegroei de groeiende vraag naar voedsel en veevoer niet bijhoudt. Dit zijn de vijf belangrijkste doelen die het Wageningen Platform for Food Security (WPFS) heeft geinventariseerd in het rapport 'Wageningse visies op voedselzekerheid', dat woensdag 30 januari wordt gepresteerd.

De doelen in het rapport zijn bedoeld als voorlopige prioriteitstellingen. De onderzoekers stellen in het rapport tien strategieen voor om deze doelen ook daadwerkelijk dichterbij te brengen. Zo zouden veredelaars en biotechnologen zich vooral moeten richten op stabiliserende gewaseigenschappen als droogtetolerantie en ziekteresistentie en zouden nationale overheden een geintegreerd voedingsbeleid moeten voeren, waarbij de ministeries van landbouw, gezondheidszorg en economische zaken zich samen hard maken voor een betere voedingstoestand.

Ondervoeding
Honger lijkt ver weg, maar het is dichterbij dan we denken. Het wereldvoedselprobleem is ook een Nederlands probleem, al was het alleen al wegens het verband met de mondiale stabiliteit. Nog steeds zijn ruim 800 miljoen mensen ondervoed en alle goede intenties ten spijt is het bepaald niet zeker dat dit snel zal verbeteren. Ondervoeding leidt tot menselijk lijden en menselijke onwaardigheid. Bovendien belemmert ondervoeding de mogelijkheden voor ontwikkeling. Een goed deel van het werk van Wageningse wetenschappers is gericht op het verbeteren van de voedselsituatie en voeding in de wereld. Ruim 35 wetenschappers van verschillende disciplines in Wageningen, verenigd in het "Wageningen Platform for Food Security", doen een beroep op hun eigen en andere betrokken instellingen om een inhoudelijke bijdrage te leveren aan een discussie rond dit probleem.

Daartoe organiseert het platform een workshop met onderzoekers en vertegenwoordigers van de overheid, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. De workshop beoogt inhoudelijke reacties te genereren op het rapport, waarin het platform een tiental strategieen lanceert om het probleem te lijf te gaan. De workshop heeft tevens tot doel om aanbevelingen te formuleren voor het Wageningse onderzoek en onderwijs. Wageningen UR maakt als internationale onderzoek- en onderwijsinstelling deel uit van de globaliserende wereld. Daarnaast is momenteel sprake van een privatiseringstrend bij universiteiten en onderzoeksinstellingen, waardoor ontwikkelingsrelevant onderzoek en onderwijs onder druk komen te staan. Voor verandering van deze situatie is een breed maatschappelijk draagvlak nodig.

Programma Workshop 'Wageningse visie op voedselzekerheid'

09.30 uur - Ontvangst
10.00 uur - Opening dr. K.A. Koekkoek (Ministerie Buitenlandse Zaken) 10.10 uur - Welkomstwoord prof.dr.ir. Bert Speelman (Rector Magnificus, WU) 10.20 uur - Introductie Nota - dr.ir. Martin van Ittersum (Platform participant)

Thema 1: Landbouw, handel en ontwikkeling 10.30 uur - Reactie dr.L.W.M. Keune (KUB) 10.45 uur - Reactie Van Bijsterveld (Rabobank) 11.00 uur - Vissenkom discussie thema 1 12.00 uur - Lunch

Thema 2: Ontwikkeling van marginale gebieden 13.00 uur - Reactie K. Tamminga / v.d. Sande (DGIS) 13.15 uur - Reactie H. Kieft (ILEIA) 13.30 uur - Vissenkom discussie thema 2 14.30 uur - Thee

Thema 3: Voedingszekerheid
14.45 uur - Reactie Reina Buijs (DGIS) 14.00 uur - Reactie Marti van Liere (KIT) 15.15 uur - Vissenkom discussie thema 3 16.15 uur - Thee

16.30 uur - Samenvatting + afsluiting dr. Koekkoek 17.00 uur - Borrel