Gemeente Tilburg

30-1-2002
Www.tilburg.nl/hamming meest innovatieve website van Nederland

Wethouder Jan Hamming van de gemeente Tilburg heeft de Webwijzer Award 2001 voor meest innovatieve website gewonnen. De prijs wordt woensdag 30 januari rond 16.00 uur uitgereikt tijdens de Webwijzer Award Conferentie De kunst van het verleiden die plaatsvindt in Media Plaza te Utrecht. De prijs wordt uitgereikt door R.H.L.M. van Boxtel, minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid.

De Webwijzer Award is een onderscheiding voor de beste overheidssite. De prijs werd in 1998 ingesteld door R.H.L.M. van Boxtel, minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid, in het kader van het project Communicatie Overheid Burger. Doel is overheidsorganisaties te stimuleren tot het maken en het beheren van kwalitatief goede websites. De websites van gemeenten, provincies en ministeries worden continu on line geobserveerd door de monitor op de website van Advies Overheid.nl.
Uit het jaarlijkse onderzoek Kwaliteitsmonitor Overheidswebsites is een shortlist van kwalitatief goede overheidswebsites samengesteld. In drie verschillende categorieën zijn prijzen te behalen; beste website van het jaar, meest innovatieve website en beste starter. Wethouder Hamming heeft de prijs voor meest innovatieve website gewonnen. De maatstaf die de jury hanteert voor toekenning van de Awards is afgeleid van de kwaliteitscriteria van de monitor overheidswebsites van Advies Overheid.nl. Criteria bevatten onderdelen als dienstverlening, participatiemogelijkheden, actualiteit, responsiviteit, gebruikersvriendelijkheid.

De jury van de Webwijzer Award 2001 bestond uit:
· Marja van Bijsterveldt, burgermeester Schipluiden.
· Froukje Santing, voorzitter sectie Internet NVJ, ex-hoofdredacteur www.en.nl.

· Jan van Cuilenburg, voorzitter van het commissariaat voor de media en hoogleraar communicatiewetenschap aan de UVA.
· Tom Kok, directeur van de Internetonderneming Coolcapital en voorheen o.m. voorzitter van D'66 en directievoorzitter FBTO.
· Erik Hup, niet-stemgerechtigd secretaris van de jury. Programma-manager Advies Overheid.nl.

· Marjet van Zuijlen, voorzitter van de Webwijzerjury. Consultant bij Deloitte & Touche, voormalig Tweede Kamerlid en fractiesecretaris van de PvdA.

Bijgevoegd: juryrapport meest innovatieve website

Kijk bij www.advies.overheid.nl

Juryrapport: Webwijzer Award 2001

3.1 Inleiding

Bij het jurywerk voor de Webwijzer Award 2001 liet de jury zich leiden door een aantal aandachtspunten. In de eerste plaats is gelet op het voldoen aan de vereisten zoals deze zijn geformuleerd in de kwaliteitsmonitor overheidswebsites (zie hoofdstuk twee). Daarnaast heeft de jury in het bijzonder gelet op:

Gebruikersvriendelijkheid: op welke wijze kan de gebruiker informatie op de website zoeken en vinden en welke ondersteunende middelen worden daarbij aangeboden? De jury hecht er waarde aan dat de gebruiker bij aankomst op de homepage in één oogopslag duidelijk is wat de website te bieden heeft en wie de aanbieder van de informatie is. Ook vindt de jury het belangrijk dat de navigatie van overheidswebsites helder en duidelijk is zodat de gebruiker niet verdwaald raakt op de website. Daarnaast speelt bij gebruikersvriendelijkheid het taalgebruik een belangrijke rol.
Unieke eigenschappen van internet: internet heeft eigenschappen die uniek zijn ten opzichte van andere media, zoals grafische mogelijkheden, interactiviteit, snelheid en actualiteit. De jury heeft in haar beoordeling van de websites het benutten van die unieke eigenschappen zwaar meegewogen.
Durf: heeft de eigenaar van de website durf getoond, bijvoorbeeld door openheid en transparantie van het openbaar bestuur? Denken vanuit de ontvanger: de mate waarin de burger als klant wordt benaderd. De jury vindt het belangrijk dat wordt gedacht vanuit de ontvanger in plaats van vanuit de zender. Dat is de enige manier waarop de overheid beter toegankelijk wordt voor de burger.

Algemene indruk van de jury
De jury was blij verrast dat er in 2001 zo veel werk van internet is gemaakt door Nederlandse overheidsorganisaties. Er zijn prachtige websites gemaakt, boordevol bruikbare informatie. Verschillende overheidsorganisaties bieden reeds dienstverlening die een gang naar het gemeentehuis overbodig maakt. Het uiteindelijke doel dat alle mogelijke elektronische transacties via internet met de overheid zijn af te handelen, komt zo steeds dichterbij. Zolang er nog geen veilige elektronische handtekening beschikbaar is, zijn sommige transacties nog niet mogelijk. Maar diverse organisaties laten zien dat er desondanks nu al een wezenlijke hoeveelheid elektronische dienstverlening kan worden verleend.
Diverse organisaties namen initiatieven om de burger te betrekken bij beleids- en besluitvorming. Vaak wordt hier nog niet de gewenste kwaliteit gehaald, maar de initiatieven getuigen van de wil om te experimenteren (durf!).
Helaas kwam de jury ook websites tegen die ver onder de maat presteren. Die bijvoorbeeld niet actueel zijn, waarvan de navigatie volstrekt niet helder is of waar geen enkele vorm van dienstverlening werd aangetroffen.
Naar de mening van de jury is burgergerichtheid de rode draad voor verbetering van vrijwel alle overheidswebsites. Burgergerichtheid komt onder meer tot uiting in vormgeving, in navigatie en in taalgebruik. Neem het taalgebruik: de aangetroffen teksten zijn vaak nog erg ambtelijk. Een woord als «burgerzaken» is typisch aanbodgericht; een gewone burger denkt niet meteen aan het woord burgerzaken als hij wil gaan trouwen of zijn paspoort wil verlengen. Naast ambtelijk woordgebruik zijn teksten vaak nog niet aangepast aan de vluchtige manier waarop de internetbezoeker leest. Regelmatig trof de jury grote lappen tekst aan. Uit onderzoek is bekend dat tekst in deze vorm eenvoudigweg niet wordt gelezen! Ook meent de jury dat op veel meer websites de basale informatie in talen als Marokkaans, Turks en Engels moet worden aangeboden; de overheid is er immers voor iedereen, ook voor wie nog niet volledig is ingeburgerd.
Tot slot: de jury heeft het vermoeden dat er veel kansen om van elkaar te leren nog onbenut zijn. Terwijl voor veel zaken het wiel slechts één keer hoeft te worden uitgevonden.
Leer van elkaar! Werk samen! Dit is het devies van de jury van de Webwijzer Award 2001.

3.3 Webwijzer Award 2001 voor meest innovatieve overheidswebsite

De jury heeft het innovatieve karakter van overheidswebsites vooral beoordeeld op de mate waarin internet vernieuwend is ingezet bij het betrekken van burgers bij de overheid. De jury is namelijk van mening dat de echte uitdaging voor overheden hierin is gelegen, meer dan in technologische innovatie. De jury heeft dus niét zwaar meegewogen of de meest technologisch hoogwaardige snufjes zijn gebruikt. Alhoewel de jury het belang van dergelijke innovatie ook onderschrijft, meent zij dat de primaire taak van een gemiddelde overheidsorganisatie niet is gelegen in technologische innovatie.

De winnaar: website Wethouder Hamming
De jury was unaniem van mening dat de winnaar voor de meest innovatieve overheidswebsite 2001 wethouder Hamming uit Tilburg (www.tilburg.nl/hamming) is.
Op de website van deze wethouder wordt op tal van manieren openheid betracht tegenover de burger en gelegenheid geboden voor contact met het lokale bestuur. De website betrekt jongeren nadrukkelijk bij het openbaar bestuur en doet dat op een vraaggerichte manier: de interesse is naar buiten gericht in plaats van naar de wethouder. De website gaat meer over de bezoeker dan over wethouder Hamming zelf. De website maakt politiek interessanter, bijvoorbeeld met de «jongerenambassadeurs», die een voorbeeldfunctie krijgen bij het uitdragen van het jeugdbeleid van de gemeente. Zo ontving één van de jongerenambassadeurs Kroonprins Willem Alexander en zijn verloofde Maxima bij hun bezoek aan Tilburg en ging een andere namens de gemeente samen met een Tilburgs dansgezelschap naar een mede door gemeente Tilburg ondersteund muziekfestival in Afrika. Ook vermelding van zijn agenda op de website getuigt van een open houding van deze wethouder.
De website zelf is qua vormgeving functioneel en toch aansprekend en daarbij typisch internetfähig: er kan gehaald en gebracht worden. Een goed voorbeeld daarvan is het digitale spreekuur dat wethouder Hamming elke dinsdagavond tussen zeven en acht uur houdt in de vorm van een chatsessie. Het openbaar bestuur wordt met deze website dichter bij de mensen gebracht.

Wethouder Hamming geeft met zijn website al enige jaren vorm aan de interactie tussen burger en bestuur en is het stadium van experimenteren duidelijk voorbij. Met deze innovatie loopt hij in Nederland voorop. In de komende jaren zal blijken, hoezeer veel collega's van zijn ervaringen kunnen leren.
Al met al verdient wethouder Hamming uit Tilburg met zijn website naar de mening van de jury de Webwijzer Award 2001 voor het meest innovatieve initiatief.