Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 30/01/2002

Nieuwe impuls voor ouderenonderzoek aan de VU:
Benoeming van de heren Scherder en Eefsting

Na de benoemingen in november en december 2001 van, achtereenvolgens, mevrouw prof.dr. D.J.H. Deeg (Epidemiologie van de veroudering) en de heer C. Jonker (Diagnostiek en behandelbeleid van dementie) heeft het ouderenonderzoek aan de VU een nieuwe impuls gekregen met de benoeming van de heren E.J.A. Scherder en J.A. Eefsting per 1 januari 2002.

Met deze aanstellingen geeft de VU verdere invulling aan haar streven om op het terrein van het onderzoek naar ouderenwelzijn en verouderingsprocessen internationaal toonaangevend te zijn. Het groeiende aantal strategische relaties met, bijvoorbeeld, de Universiteit Twente, het Opleidingsinstituut Zorg & Welzijn in oprichting, het netwerk van ziekenhuizen, zorg- en behandelcentra en landelijke onderzoekinstituten getuigt daar ook van. Het ouderenonderzoek aan de VU is bij uitstek "transdisciplinair": zo"n zeven faculteiten zijn erbij betrokken. De belangrijkste daarvan zijn het VU medisch centrum (met name het instituut voor Extra-Muraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO)), de Faculteit der Sociaal-Culturele Wetenschappen (Sociologie en Sociale Gerontologie) en de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek.

De heer dr. E.J.A. Scherder is benoemd tot bijzonder hoogleraar Klinische Neuropsychologie, in het bijzonder het onderzoek naar de diagnostiek en behandeling van neuropsychologische stoornissen van de ouder wordende mens, bij de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek. De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door Fontis Amsterdam, een stichting waarbinnen een groot aantal Amsterdamse verpleeg- en verzorgingshuizen samenwerkt. Fontis biedt professionele zorg en dienstverlening waarbij de kwaliteit van leven van de oudere de hoogste prioriteit heeft. Met deze nieuwe leerstoel steunt Fontis het wetenschappelijk onderzoek dat zich specifiek richt op de diagnostiek en behandeling van cognitieve stoornissen (bijvoorbeeld achteruitgang in aandacht en geheugen), stoornissen in gedrag (bij depressie, verdriet en angst) en slaap-waakritme (bijvoorbeeld nachtelijke onrust) die een sterk verband hebben met het zelfstandig functioneren van de (demente) oudere. Een aangrenzend, belangrijk aspect is de pijnbeleving van de (demente) oudere, een onderzoeksgebied waarvoor de belangstelling sterk groeiende is. De diagnostiek van pijn staat ook in verband met behandelingen die gericht zijn op verbetering van het cognitief functioneren. Bij dit soort behandelingen worden vaak medicijnen voorgeschreven, die soms als bijwerking hebben dat pijnklachten ontstaan of toenemen. De vraag daarbij is in welke mate men de pijnbeleving van demente ouderen betrouwbaar in kaart kan brengen en in welke mate verschillende typen dementie invloed hebben op de pijnbeleving. Erik Scherder (1951) was aanvankelijk als fysiotherapeut werkzaam in de Valeriuskliniek te Amsterdam. Vanaf 1984 volgde Scherder in deeltijd de opleiding klinische neuropsychologie aan de VU. Hij promoveerde in 1995 aan de VU op het proefschrift "Effects of peripheral nerve stimulation in Alzheimer"s disease".

De heer dr. J.A. Eefsting is bij het VU medisch centrum benoemd tot bijzonder hoogleraar Richtlijnontwikkeling voor diagnostiek en therapie bij hersenaandoeningen onder ouderen. De leerstoel is een initiatief van de Vereniging het Zonnehuis. De leerstoel beoogt de expertise op het terrein van medische zorg en van dementie in het bijzonder te verbreiden en te vergroten. Hierbij worden levensbeschouwelijke en (medisch-)ethische aspecten uitdrukkelijk betrokken. De Vereniging het Zonnehuis heeft op het terrein van wetenschappelijk onderzoek al een langlopende samenwerkingsrelatie met de Vrije Universiteit, met name de afdeling Verpleeghuisgeneeskunde. Zo was de Vereniging het Zonnehuis een van de eerste organisaties in de verpleeghuissector die de beroepsopleiding tot verpleeghuisarts heeft gesteund. De heer Eefsting werkt parttime in een van de Zonnehuizen en enkele Zonnehuizen maken ook deel uit van het universitaire verpleeghuisnetwerk. De Vereniging heeft in de loop der jaren meerdere onderzoeken van de VU op het terrein van de verpleeghuisgeneeskunde en verpleeghuiszorg financieel ondersteund. Jan Eefsting (1955) promoveerde in 1996 met verpleeghuisarts Froukje Boersma op een proefschrift over dementie onder ouderen op het platteland rond Zwolle. Wereldwijd staat dementie (naast hart- en vaatziekten en longaandoeningen) op de vierde plaats van aandoeningen met de grootste negatieve effecten op functioneren en levensverwachting bij personen van 60 jaar en ouder. De heer Eefsting is naast zijn hoogleraarschap ook werkzaam als voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorgcombinatie Zwolle en omgeving. Zorgcombinatie Zwolle is deelnemer in de Zonnehuisgroep.

2002-01-30 / pb 2.005.0 / as/

References


1. http://www.vumc.nl/

2. http://www.scw.vu.nl/

3. http://www.psy.vu.nl/

4. http://www.psy.vu.nl/

5. http://www.vumc.nl/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.