Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS

MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID EN GELIJKE KANSEN 30 januari 2002

Zorgverzekering: 86 procent van Vlamingen is aangesloten

De Vlaamse zorgverzekering beoogt het gedeeltelijk terugbetalen van niet-medische kosten die zorgbehoevenden moeten dragen. De zorgverzekering is op 1 oktober 2001 gestart en heeft een duidelijk solidair karakter. Iedereen ouder dan 25 jaar draagt 10 euro bij. De Vlaamse overheid geeft jaarlijks een dotatie van bijna 100 miljoen euro. In Vlaanderen is de aansluiting verplicht, in Brussel kan iedereen zich vrijwillig aansluiten.

In principe heeft iedereen nog de tijd tot het einde van dit jaar om zich aan te sluiten bij een zorgkas, maar op eind november 2001 was al ruim 86 procent aangesloten. Of anders gezegd: 3.577.995 Vlamingen van vijfentwintig en ouder zijn al aangesloten. (Er zijn iets meer dan 4,1 miljoen Vlamingen ouder dan 25 jaar). Minister Vogels, bevoegd voor Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, is verheugd over deze goede cijfers en hoopt dat snel alle Vlamingen die daartoe verplicht zijn hun aansluiting zullen regelen. Dit kan door 10 euro te betalen bij een van de erkende zorgkassen.

Aantal leden

Er zijn acht zorgkassen erkend. Hierna volgen de cijfers van het aantal aangesloten leden per zorgkas. (Toestand per 30 november 2001)


- CM-zorgkas: 2.063.985 leden (57,69 procent)
- Zorgkas van de Socialistische Mutualiteit: 712.382 leden (19,91 procent)

- Zorgkas van de Onafhankelijke Ziekenfondsen: 326.718 leden (9,13 procent)

- Zorgkas van de Liberale ziekenfondsen: 242.242 leden (6,77 procent)

- Neutrale Zorgkas Vlaanderen: 87.526 leden (2,45 procent)

- Zorgkas DKV Belgium: 57.832 leden (1,62 procent)
- Vlaamse Zorgkas: 46.600 leden (1,30 procent)
- Omob Zorgkas: 40.710 leden (1,14 procent)
Brussel

De beschikbare informatie op dit ogenblik laat nog niet toe een onderscheid te maken tussen de verplichte aansluitingen in Vlaanderen en de facultatieve aansluitingen van personen die wonen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Uit de eerste gedeeltelijke gegevens blijkt evenwel dat het aantal aansluitingen in Brussel relatief beperkt is. Als ook in de volgende maanden zou blijken dat het aantal aansluitingen in Brussel onder de verwachtingen blijft, zal minister Vogels extra stappen ondernemen om de zorgverzekering voor Brusselse Vlamingen in de verf te zetten.

Aantal vragen tot een uitkering

Zeer zwaar zorgbehoevenden die thuis verzorgd worden, konden vanaf 1 oktober 2001 een aanvraag bij hun zorgkas indienen om een gedeeltelijke terugbetaling of vergoeding te verkrijgen voor niet-medische hulp. De eerste uitbetalingen zijn begin deze maand begonnen.

Zowel mantelzorg (familie of buren; 75 euro) als professionele thuiszorg (85 euro) en de aankoop van niet- medische producten komt voor vergoeding in aanmerking. Vanaf oktober 2002 kan men ook een vergoeding krijgen bij een verblijf in een rusthuis of psychiatrische instelling (160 euro).

Om in aanmerking te komen voor een uitkering moet een zwaar zorgbehoevende een aanvraag indienen bij de zorgkas tot tenlastenneming. Eind november 2001 hebben ongeveer 57.000 zorgbehoevenden dit gedaan. Hoeveel dossiers er eindelijk goedgekeurd zullen worden, is op dit moment moeilijk te zeggen. Gegevens over het aantal verwerkte dossiers zijn niet volledig. Toch verwachten de zorgkassen dat per maart 2002 ongeveer 54.000 zorgbehoevenden die thuis verzorgd worden, recht zullen hebben op een uitkering van de zorgverzekering. Dit is een prognose die de eerste inschatting overtreft. De Vlaamse begroting 2002 heeft, op basis van voorlopige berekeningen, rekening gehouden met 41.000 zorgbehoevenden.

Evaluatie

Na goed vier maanden werken gaat het goed met de Vlaamse zorgverzekering, oordeelt minister Vogels. 86 procent van de Vlamingen zijn al aangesloten en een hoog aantal zorgbehoevenden hebben al een aanvraag tot uitkering ingediend. De zorgverzekering is dus bekend in Vlaanderen.

Om de zorgverzekering verder uit te bouwen tot een duurzaam en sociaal instrument om Vlaams sociaal beleid te voeren, is het evenwel nodig voortdurend bij te sturen en aan te passen waar nodig. Het aantal zorgbehoevenden zal de komende jaren stijgen en dat betekent dat de druk op het systeem alleen maar zal toenemen.

Daarom wordt de zorgverzekering kritisch geëvalueerd op een wetenschappelijk congres, eind maart. Daar zullen politici, experts en vertegenwoordigers van de erkende zorgkassen zich buigen over de vraag hoe de toekomst van de zorgverzekering verder verzekerd kan worden.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. 02/553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be