Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000
30 januari 2002
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst
Verbeteringstraject Sociale Zaken werpt zijn eerste vruchten af
De afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Haarlem is vorig jaar begonnen aan het Verbeteringstraject 2001-2002. Het plan begint nu zijn vruchten af te werpen. De eerste projecten zijn inmiddels succesvol afgerond en achterstanden worden ingelopen. De overige projecten lopen grotendeels goed op schema. Dit blijkt uit een rapportage van het laatste kwartaal van 2001.
Zo neemt de achterstand op het gebied van heronderzoeken bijvoorbeeld af en schat de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid in dat in april 2002 de achterstand van 2001 is weggewerkt. Heronderzoeken zijn eens in de twaalf of 18 maanden noodzakelijk om na te gaan of degene die een uitkering krijgt, er ook daadwerkelijk recht op heeft. De achterstanden op dit gebied zijn naast gebrekkige managementinformatie mede ontstaan door een gescheiden taakverdeling tussen de bureaus Inkomen en Werkgelegenheid. Dit laatste is nu veranderd: sinds 1 januari 2002 is één bureau verantwoordelijk voor het gehele heronderzoek. Met het nieuwe werkproces en de strakke planning van het heronderzoeksplan 2002 verwacht de afdeling dat er in 2002 geen verdere achterstanden zullen ontstaan.
Ook wordt er momenteel hard gewerkt om de achterstanden op het gebied van de belastingsignalen weg te werken. Dat zijn de signalen die de gemeente van de belastingdienst krijgt en die tot doel hebben om na te gaan of een cliënt van de Sociale Dienst naast een uitkering ook andere (witte) inkomsten heeft ontvangen. Voorheen gebeurde dit achteraf, maar met de komst van het Inlichtingenbureau in januari 2002, wordt elke samenkomst direct zichtbaar. Als de werkzaamheden in het huidige tempo doorgaan, zijn in de zomer van 2002 alle belastingsignalen weggewerkt.
Naast het wegwerken van achterstanden, is het versterken van de bedrijfsvoering de belangrijkste doelstelling van het verbetertraject. Naar verwachting zal in maart het bedrijfsbureau van start gaan dat onder meer de werkvoorraden van de bureaus van SoZaWe voortdurend zal monitoren. Inmiddels is ook het cliëntvolgsysteem (een geautomatiseerd gegevensverwerkend systeem waarmee de consulenten permanent kunnen beschikken over actuele, betrouwbare en relevante gegevens over hun cliënten) in gebruik genomen. Vanaf begin februari zullen naar verwachting alle lopende trajecten zijn ingevoerd in het systeem.
Verdere positieve ontwikkelingen
Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is per 1 januari 2002 zelfstandig geworden. De achterstanden van 2001 zullen eind januari 2002 volledig zijn weggewerkt: de doelstelling is hiermee behaald.
- Begin 2002 zal een groot deel van de ex-banenpoolers uit de Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW) zijn uitgestroomd naar een reguliere- of een ID-baan.
- Het onderdeel Gemeentelijke Opvang Nieuwkomers van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschikt sinds oktober 2001 over de gewenste mankracht.
Ook al zijn de resultaten positief, er zijn nog veel extra inspanningen nodig. Het jaar 2002 zal voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid opnieuw een hectisch jaar worden, bijvoorbeeld ook door de introductie van de euro die overigens succesvol is verlopen. Een risico vormt de beschikbaarheid van personeel om ontstane vacatures snel in te kunnen vullen. Andere ontwikkelingen die dit jaar veel aandacht behoeven, zijn de werkwijze van het zelfstandige CWI en de overstap naar een nieuw uitkeringensysteem.
Jesseke van Buuren, afdeling Klantenservice & Communicatie
023 - 5114362