---

Ministerie van Defensie



---

Depot Ceremoniële Tenuen

Koninklijk Huwelijk: Topdrukte bij depot ceremoniële tenuen

29-01-2002

De belangstelling op een trouwdag gaat altijd weer uit naar de kleding van het bruidspaar. Wat zal Maxima, maar vooral Prins Willem Alexander dragen? 't Is voor velen een spannende vraag. Maar net als bij elk ander bruidspaar blijft dat tot op het laatste moment geheim. Die vraag wordt traditiegetrouw pas op de dag zelve beantwoord. Geen geheim is wat de militairen in de bruidsstoet en langs de route dragen. Honderden militairen die een bijdrage in ceremonieel tenue leveren, hebben zich inmiddels in een passende outfit laten steken bij de hiervoor aangewezen instantie: het Depot Ceremoniële Tenuen (DCT) en sabels in de Rijswijkse Plaspoelpolder in Rijswijk (Z-H).

Bij het DCT was het de afgelopen dagen drukker dan ooit. Maar liefst 470 militairen en studenten kwamen in Rijswijk langs om zich te laten kleden. Daarbij ging het niet alleen om een broek en iets erboven, maar ook om hoofddeksels, schoeisel, sabels, handschoenen en andere bij een bepaald tenue behorende accessoires.
In de bruidsstoet lopen 120 mannen van 11 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade. Deze Koningscompagnie gaat gehuld in de ceremoniële tenues van de Garde Jagers en de Garde Grenadiers. Voor de muzikale omlijsting zorgt de Koninklijke Militaire Kapel, die eveneens in de trouwstoet is vertegenwoordigd. In het Rijswijkse depot liep men dezer dagen alle tenues nog even na. Hier en daar moest iets worden uitgelegd, een ontbrekend knoopje aangezet of een haakje of een andere kleinigheid nog even snel vastgezet. Opdat de militairen er strak en gelikt uitzien en daarmee een keurig visitekaartje afgeven in Amsterdam.
Met het kleden van de infanteristen en muzikanten hield het werk voor het personeel in het DCT niet op. De erewachten van de Koninklijke Marechaussee bij het Paleis op de Dam, de Beurs van Berlage, de Nieuwe Kerk, het Amstel Hotel waar gasten verblijven en op Schiphol en Marine Vliegkamp Valkenburg waar ze aankomen, moesten ook allen strak in het pak. Verder kwamen de Gele Rijders, vijftig man van de Johan Willem Friso kapel en twee keer vijfenveertig militairen van het Trompetterkorps Bereden Wapens en het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht, twee keer dertien mensen van het Ere Korps Rijdende Artillerie en het Ere Escorte Koninklijke Marechaussee. Ook de Studenten Weerbaarheden uit Delft, Utrecht, Leiden, Rotterdam en Amsterdam zijn elk met vijftien man, in tenue afkomstig van het Rijkswijkse depot, vertegenwoordigd op de bruiloft.

De verstrekte kleding met toebehoren besloeg een vloeroppervlak van zo'n 65m². De Verkeers- en Vervoersorganisatie (DVVO), een bedrijf van het Defensie Interservice Commando (DICO), levert alles zaterdag af in de Marine Kazerne Amsterdam, waar de 470 mannen en vrouwen zich in het ceremoniële tenue kunnen steken voor hun bijdrage aan het koninklijk huwelijk.
(Foto: WFA, Arno Massee)

Dossier Koninklijk Huwelijk