HOUT EN BOUWBOND CNV

Ballast Nedam saneert met botte bijl

De bonden voorspellen arbeidsonrust bij bouwbedrijf Ballast Nedam, nu de directie weigert voor de reorganisatie van Ballast Nedam International een sociaal plan af te sluiten. Donderdagmorgen zullen de bonden de 212 Nederlandse werknemers informeren over de onzorgvuldige werkwijze van de directie. De poortactie heeft plaats tussen 07.00 en 10.00 uur op het hoofdkantoor van Ballast Nedam, Ringwade 1 te Nieuwegein.

Eind vorig jaar heeft de Raad van bestuur aangekondigd om Ballast Nedam International in verband met oplopende verliezen in de internationale activiteiten drastisch te gaan reorganiseren. In de komende vier jaar zullen 350 mensen hun baan verliezen. In Nederland worden 125 mensen ontslagen, waarvan 60 nog dit jaar.

De bonden hebben de Raad van Bestuur herhaalde malen voorgesteld een sociaal plan af te sluiten gericht op zorgvuldige procedures en herplaatsing naar ander passend werk. In de Nederlandse verhoudingen is het niet meer dan normaal dat een werkgever die het voornemen heeft om meer dan 20 personeelsleden te ontslaan met de bonden om de tafel gaat zitten.

De Raad van Bestuur heeft echter geen trek in overleg over zorgvuldige procedures en ander sociaal beleid. Zo worden komende donderdag alle 212 personeelsleden een voor een bij de directie geroepen om te vernemen wat men met het personeel voor heeft. Het is het personeel uitdrukkelijk verboden (tegen de afspraken met de COR in) om zich in het gesprek te laten bijstaan door een adviseur. Ballast Nedam denkt blijkbaar met deze overvaltechniek het personeel te kunnen overbluffen in hun onzekerheid over de toekomst nu er geen helder sociaal plan is waar men op kan terugvallen.

De bonden zullen komende donderdag voor aanvang van het werk het personeel gaan adviseren hoe zij zich het beste kunnen wapenen tegen de overvaltechniek van Ballast Nedam. 'De keuze van het bedrijf om met iedereen afzonderlijk te gaan onderhandelen betekent een keuze voor een langdurige arbeidsonrust op de werkvloer', zo stelt CNV-bestuurder Van den Brink.

FNV-Bestuurder Van den Wijngaard valt hem bij: 'Er zal veel tijd, aandacht en energie van het personeel en de directie gaan zitten in onderhandelingen over de eigen positie van het personeel. Dat zal ongetwijfeld negatieve gevolgen hebben voor de winstgevendheid van Ballast Nedam. De financiële positie van Ballast Nedam en de werkgelegenheid van de achterblijvers zal hierdoor onder grotere druk komen te staan.'

'Met gebruikmaking van de overlegcultuur binnen het Nederlandse poldermodel zou de directie deze langdurige arbeidsonrust kunnen voorkomen. Een goed sociaal plan voorkomt al te grote onrust en draagt er aan bij dat een bedrijf zich weer snel op de eigenlijke business kan richten', verwoordt Unie-bestuurder Arie van Dijk het standpunt van de bonden.

HZC-bestuurder Arensman is van mening dat het vooruitzicht van een langdurige arbeidsonrust bij BNI zonder twijfel een negatieve weerslag zal hebben op de waarde van het aandeel Ballast Nedam.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Aart van den Brink (Hout- en Bouwbond CNV): 06-51 208 024 Hans van den Wijngaard (FNV-Bouw): 06-22 690 184 Arie van Dijk (De Unie): 06-52 522 009
Jan Arensman (HZC): 06-55 821 883

Hoofddorp, 29 januari 2002

29 jan 02 15:18