Gemeente Breda

29-01-2002

Visitatiecommissie lovend over Grotestedenbeleid in Breda

In het kader van het Grotestedenbeleid (GSB) bracht een onafhankelijke visitatiecommissie op 11 oktober 2001 een bezoek aan Breda. De stand van zaken en prestaties op het gebied van 'jeugd' en 'herstructurering woonmilieus' stonden tijdens dat bezoek ter discussie. De visitatiecommissie baseerde zich daarbij op het rapport 'Van ambitie naar uitvoering', dat de gemeenteraad op 30 augustus vaststelde en op gesprekken met in- en externe betrokkenen bij het beleid. Uit het verslag van de visitatiecommissie blijkt dat de commissie onder de indruk is van de resultaten die in Breda, met name op economisch terrein, in de afgelopen periode zijn geboekt. Dat geldt niet alleen in absolute zin. Ook in vergelijking met de andere grote 21 steden doet Breda het opmerkelijk goed. De commissie heeft - op basis van de gevoerde gesprekken - vertrouwen in het vermogen van het gemeentebestuur en de partners in de Bredase samenleving om met hernieuwd elan aan de vraagstukken te werken waar de stad zich in een volgende fase van het GSB voor gesteld ziet.

Algemene opgaven
De verworven positie is voor Breda geen aanleiding om op de lauweren te gaan rusten, zo heeft de commissie tijdens de visitatie mogen constateren. Breda is zich bewust van het feit, dat de weerbarstigheid van een aantal sociale problemen, zoals die zich geconcentreerd in een aantal wijken en bij een aantal groepen voordoet, om intensivering van de beleidsmatige inzet en bestuurlijke aandacht vraagt. Dat geldt met name voor de armoedeproblematiek en de hoge werkloosheid onder allochtonen. Om gerichter te kunnen werken aan de hardnekkige problemen die een grote en samenhangende inspanning vereisen, is een verdere prioritering van beleid volgens de commissie noodzakelijk.

Voor wat het districtsgewijs werken betreft, adviseert de commissie om op decentraal niveau (bijvoorbeeld op wijk- en buurtniveau) meer bevoegdheden neer te leggen. Succesvolle ervaringen met vergaande vormen van bewonersparticipatie in het kader van het project lusten en lasten' kunnen bijvoorbeeld ook in andere wijken worden toegepast. Wil de gemeente districtsgewijs blijven werken, dan ligt het in de rede om ook de (budgettaire) bevoegdheden van de trojka's verder uit te breiden.

Verder moet Breda zich in regionaal opzicht verder profileren. Het initiatief om de samenwerking met de vier grote Brabantse steden Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Helmond (Brabantstad) te intensiveren, is in dat opzicht veelbelovend.

Herstructurering
Op het gebied van de herstructurering is de commissie zeer te spreken over de Bredase aanpak, die resulteert in een op maat gesneden wijk- en buurtaanpak, waarin veel ruimte is voor vernieuwende en experimentele projecten, zoals 'lusten en lasten' en geschikt wonen voor iedereen'.
Voor een goede invulling en uitvoering van de herstructureringsopgaven op wijkniveau is de ontwikkeling van een visie op stedelijk niveau echter noodzakelijk. Deze visie zal - behalve op de verbetering van het leefklimaat - ook in moeten gaan op de aard van de sociale en fysieke opgave waar Breda voor staat. Die opgave moet in samenspraak met de woningcorporaties worden opgepakt door samen een woonvisie op te stellen, met daarin een gezamenlijke strategie voor de herstructureringsopgave. Deze visie kan de basis zijn voor het maken van lange termijnafspraken over de te plegen investeringen, die overigens ook inzichtelijk gemaakt moeten worden.

Jeugd
De commissie vindt de Bredase jeudproblematiek in vergelijking met andere steden niet verontrustend, maar geeft aan dat er meer zorg en aandacht moet uitgaan naar de 0- tot 4- jarigen, de 18- tot 23-jarigen en de alleenstaande asielzoekers, zowel de minderjarigen als de 18 plussers. Ook is de thuissituatie nog onvoldoende in beeld en is de ketenaanpak nog niet in alle gevallen sluitend. Het veld maakt een gemotiveerde en professionele indruk, maar zegt meer behoefte te hebben aan leiding en coördinatie door de gemeente. Het (opnieuw) in het leven roepen van een overlegplatform lijkt een voor de hand liggende eerste stap.

Commissiebehandeling
Het visitatierapport komt op 5 februari aan de orde in een gecombineerde vergadering van de commissies RO,ECG en SB en op 7 februari in een gecombineerde vergadering van de commissies SAW en MO.

Breda, 29 januari 2002

Zie ook: Grotestedenbeleid