FNV HORECABOND
'Bedelen' om fooi niet gepast
'Iemand die in de horeca werkt kan nooit inkomensafhankelijk zijn van
fooi', aldus Marchien Koster, voorzitter van de FNV Horecabond.
'Service is een van de belangrijkste peilers van de horeca. Dat is ook
meegenomen in de functiewaardering bij de CAO Horeca. Bedelen om fooi
via de media past niet bij onze bedrijfstak.'
De voorzitter van de FNV Horecabond reageert hiermee op de berichten
in de media rond de invoering van de euro en de mogelijke effecten op
fooien in de horeca. 'Wij hebben van onze leden geen reactie gekregen
dat gasten minder fooi geven. Wel lezen we in verschillende kranten
een aantal schrikbarende reacties van horecawerknemers. Zoals iemand
die oproept om extra fooi te geven, 'omdat in strandtenten en
discotheken werknemers afhankelijk zijn van omzet en fooi'. Dat geeft
een compleet verkeerd beeld. Dan past een werkgever de CAO niet toe.
Daar moet wat aan gedaan worden, niet aan het geven van fooi', vindt
Marchien Koster. 'Tenslotte is het de werkgever die het loon moet
betalen en niet de klant!'
In februari start een onderzoek onder horecawerkgevers en -werknemers
naar de naleving van de CAO Horeca. 'In zo'n 60 procent van de, veelal
kleine, horecabedrijven wordt de CAO niet of niet geheel nageleefd, zo
blijkt uit onderzoek onder onze leden. Ook bij onze looncontroles en
spreekuren zien we dat bij meer dan de helft van de horecawerknemers
hun werkgever de CAO niet goed toepast. Aanleiding om in de CAO af te
spreken hiernaar onderzoek te doen. Met de uitkomsten willen we in de
komende CAO Horeca verdere afspraken maken met Koninklijk Horeca
Nederland, de werkgeversorganisatie', aldus Marchien Koster.
De CAO Horeca loopt 1 juli 2002 af. Eind maart komt de FNV Horecabond
met voorstellen voor de nieuwe CAO.
Vaak geven gasten bij een bezoek aan een horecagelegenheid fooi. Dat
is niet verplicht; gasten geven vaak met fooi hun waardering aan. Fooi
is bestemd voor de werknemers, in principe voor het bedienend
personeel. Marchien Koster: 'Wij adviseren echter in het bedrijf met
de werknemers af te spreken wat er met de fooi gebeurt en ook het
overige personeel, zoals het keukenpersoneel, mee te laten delen in de
fooienpot. Wel moeten werknemers rekening houden dat nog belasting
over ontvangen fooi betaald moet worden. Fooi kan nooit door de
werkgever opgeëist worden, een uitspraak van de Hoge Raad.'