FNV HORECABOND

'Bedelen' om fooi niet gepast

'Iemand die in de horeca werkt kan nooit inkomensafhankelijk zijn van fooi', aldus Marchien Koster, voorzitter van de FNV Horecabond. 'Service is een van de belangrijkste peilers van de horeca. Dat is ook meegenomen in de functiewaardering bij de CAO Horeca. Bedelen om fooi via de media past niet bij onze bedrijfstak.'

De voorzitter van de FNV Horecabond reageert hiermee op de berichten in de media rond de invoering van de euro en de mogelijke effecten op fooien in de horeca. 'Wij hebben van onze leden geen reactie gekregen dat gasten minder fooi geven. Wel lezen we in verschillende kranten een aantal schrikbarende reacties van horecawerknemers. Zoals iemand die oproept om extra fooi te geven, 'omdat in strandtenten en discotheken werknemers afhankelijk zijn van omzet en fooi'. Dat geeft een compleet verkeerd beeld. Dan past een werkgever de CAO niet toe. Daar moet wat aan gedaan worden, niet aan het geven van fooi', vindt Marchien Koster. 'Tenslotte is het de werkgever die het loon moet betalen en niet de klant!'

In februari start een onderzoek onder horecawerkgevers en -werknemers naar de naleving van de CAO Horeca. 'In zo'n 60 procent van de, veelal kleine, horecabedrijven wordt de CAO niet of niet geheel nageleefd, zo blijkt uit onderzoek onder onze leden. Ook bij onze looncontroles en spreekuren zien we dat bij meer dan de helft van de horecawerknemers hun werkgever de CAO niet goed toepast. Aanleiding om in de CAO af te spreken hiernaar onderzoek te doen. Met de uitkomsten willen we in de komende CAO Horeca verdere afspraken maken met Koninklijk Horeca Nederland, de werkgeversorganisatie', aldus Marchien Koster. De CAO Horeca loopt 1 juli 2002 af. Eind maart komt de FNV Horecabond met voorstellen voor de nieuwe CAO.

Vaak geven gasten bij een bezoek aan een horecagelegenheid fooi. Dat is niet verplicht; gasten geven vaak met fooi hun waardering aan. Fooi is bestemd voor de werknemers, in principe voor het bedienend personeel. Marchien Koster: 'Wij adviseren echter in het bedrijf met de werknemers af te spreken wat er met de fooi gebeurt en ook het overige personeel, zoals het keukenpersoneel, mee te laten delen in de fooienpot. Wel moeten werknemers rekening houden dat nog belasting over ontvangen fooi betaald moet worden. Fooi kan nooit door de werkgever opgeëist worden, een uitspraak van de Hoge Raad.'