29 januari 2002
DIT IS EEN PERSBERICHT VAN
DE COALITIE NEDERLAND NATÚÚRLIJK
NATUUROFFENSIEF IN GEVAAR DOOR AMMONIAK
Ammoniakwet beschermt natuur onvoldoende: nieuwe
opkoopregeling veehouderij nodig
De Wet Ammoniak en Veehouderij biedt nog steeds onvoldoende garanties dat er geen schade optreedt aan de natuur en de waterkwaliteit. De wet was bedoeld om in brede zones rondom natuurgebieden de ammoniakuitstoot door veehouders te verminderen. Omdat hier weinig van is overgebleven, is een nieuwe opkoopregeling nodig voor intensieve veebedrijven die gelegen zijn in de omgeving van natuurgebieden, zodat natuur en water toch goed beschermd kunnen worden. Dat vindt Nederland Natúúrlijk, een coalitie van organisaties die werkzaam zijn op het gebied van natuur, milieu,
water en recreatie *)
Dat de natuur nu nauwelijks tegen ammoniak wordt beschermd, is in strijd met de kamerbrede wens van de Tweede Kamer om de komende jaren een natuuroffensief in te zetten om hiermee Nederland beter leefbaar te maken voor mens, flora en fauna. Een gezond milieu is essentieel voor een gezonde natuur. De afgezwakte ammoniakwet is ook in strijd met het Vierde Nationale Milieubeleidsplan, dat door de Tweede Kamer aangenomen, waarbij een ammoniakplafond van 100 miljoen kg in 2010 is afgesproken. Met de ammoniakwet daalt de ammoniakuitstoot tot hoogstens 117 miljoen kg ammoniak.
Te soepel ammoniakbeleid leidt tot het verdwijnen van steeds meer kwetsbare planten en diersoorten en tot forse extra uitgaven voor het beheer van natuurterreinen ten laste van beheerders of de overheid (kosten Overlevingsplan Bos en Natuur). De aanpak van ammoniakemissies is dus een slim financieel beleid. Voorkomen is beter dan genezen. Zonder sterk ammoniakbeleid blijft het dweilen met de kraan open.
Door accumulatie van stikstof en zuur dreigt zelfs blijvende aantasting van de natuur op te treden1). Dit is niet alleen slecht voor natuur en recreatie, maar betekent ook kapitaalvernietiging van eerdere overheidsinvesteringen in de Ecologische Hoofdstructuur. Bovendien leidt een te soepel ammoniakbeleid tot negatieve beïnvloeding van de waterkwaliteit, omdat een deel van de luchtvervuiling in het water terecht komt.
Gezien het succes van eerdere opkoopregelingen voor vee en stallen, pleiten we ervoor een nieuwe, derde tranche open te stellen, speciaal voor intensieve veehouderijbedrijven op minder dan 1000 meter van de Ecologische Hoofdstructuur (met nadruk op de eerste 250 meter) en in de extensiveringsgebieden van Zuid- en Oost-Nederland. Het geld hiervoor kan volgens ons geput worden uit de ICES-middelen die beschikbaar zijn of zullen komen voor reconstructie van de intensieve veehouderij. Een volgende regering zal de natuur beter tegen ammoniak moeten beschermen.
Brede maatschappelijke coalitie
Nederland Natúúrlijk bestaat uit achttien organisaties die werkzaam zijn op het gebied van natuur, milieu, water en recreatie. Initiatiefnemers van deze coalitie zijn ANWB, Staatsbosbeheer, Stichting Natuur en Milieu, Unie van Waterschappen, Vereniging Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland. Inmiddels hebben zich diverse andere organisaties zich bij de coalitie aangesloten, waaronder het Wereld Natuurfonds, DE LANDSCHAPPEN, IVN, VEWIN, NJN, KNNV, de 12 provinciale Milieufederaties, RECRON, NIVON, het Wandelplatform en de NVVS. In het rapport 'Nederland Natúúrlijk!' werd gepleit voor bufferzones van 1000 meter rondom natuurgebieden waar veehouders minder ammoniak mogen uitstoten. Het kabinet stelde 500 meter voor, wat onder druk van CDA en VVD werd teruggebracht naar 250 meter.
1) Een lagere uitstoot van ammoniak en mest is van belang voor de biodiversiteit omdat dit het voortbestaan bepaalt van bepaalde beschermde vlinders, vogels, vissen, amfibieën, reptielen, libellen, dopheide, mossen, orchideeën en paddestoelen.
Nadere informatie:
Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328: Marijke Brunt, Jeroom Remmers
Natuur en Milieu Overijssel, tel. 038-4250960: René Nij Bijvank