Gemeente Groningen


Regiovisie maatschappelijke opvang en vrouwenopvang 29-01-2002

Het college van B&W heeft vandaag de regiovisie voor de maatschappelijke- en vrouwenopvang vastgesteld. De nadruk in deze regiovisie ligt op preventie en nazorg en sluit sterk aan bij het net gesloten regionale samenwerkingsconvenant OGGz. De regiovisie is tot stand gekomen in goed overleg met de 25 regiogemeenten en vertegenwoordigers van de instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang zoals St. Huis en Toevluchtsoord.

De regio heeft in de afgelopen jaren zowel kwantitatief als kwalitatief een uitgebreid vangnet opgezet voor mishandelde vrouwen en voor mensen die om wat voor reden dan ook niet in staat zijn zichzelf te redden. Concreet betekent dit het beperken van de schade die deze mensen al hebben opgelopen. Het is echter niet de bedoeling om alleen de schade te beperken door het aanbieden van bed, bad en brood. Het streven is om getroffenen met begeleiding weer in staat te stellen zich zelf te redden.

Bij de vrouwenopvang is sprake van een sterk veranderende visie over de opvang van mishandelde vrouwen. Een belangrijk aandachtspunt wordt de bestrijding van thuisgeweld. De aandacht gaat niet alleen meer uit naar de vrouw. Centraal staat ook het aanpakken van de daders en het steunen van de kinderen om voor hen de schade zoveel mogelijk te beperken. Bedoeling voor zowel de maatschappelijke- als de vrouwenopvang is te voorkomen dat mensen een beroep moeten doen op opvangvoorzieningen door meer nadruk te leggen op preventie, snelle interventie en goed georganiseerde nazorg.

De nieuwe accenten
In de regiovisie worden enkele nieuwe accenten gelegd. Zo dienen de vaak al bestaande preventieactiviteiten in de regio meer te worden bekeken vanuit de ketenvisie van de maatschappelijke - en vrouwenopvang. De opvangvoorzieningen zitten vol en het opzetten van nieuwe grote voorzieningen is voor de nabije toekomst niet haalbaar. Er moet meer aandacht worden besteed aan kleinschalige vormen van opvang in stad en ommeland. Verder moet een regionaal systeem van signalering ontwikkeld worden voor kwetsbare mensen die dreigen in de opvang te belanden.

Het Rijk heeft in 1999 alle centrumgemeenten opdracht gegeven een regiovisie voor de beleidsterreinen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang te schrijven.