Gemeente Tilburg

28-1-2002
Meer voortijdige schoolverlaters in trajecten naar werk

De gemeente Tilburg stelt meer middelen beschikbaar om 16 en 17 jarige schooluitvallers naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Om deze doelgroep op te vangen is het ROC Midden-Brabant gevraagd met een nader plan van aanpak te komen. Het ROC heeft in de notitie 'Verlijmd en watervast' aangegeven op welke wijze men deze groep jongeren naar de arbeidsmarkt kan begeleiden.

Het ROC Midden-Brabant verzorgt al sinds 1996 de opvang van leerplichtige schooluitvallers, die vanwege een veelheid aan problemen niet meer in het reguliere onderwijs willen of kunnen functioneren. Via een maatwerktraject en met intensieve individuele begeleiding bij het leerbedrijf basisvaardigheden van het ROC Midden-Brabant (College Educatie) worden deze leerlingen begeleid bij de uitstroom naar werk. In een enkel geval keert een jongere toch nog terug in het onderwijs.

De laatste jaren is deze opvang succesvol gebleken. Door de toenemende kosten konden echter steeds minder jongeren geplaatst worden. Door bundeling van geldmiddelen uit achterstandenbeleid, bestrijding voortijdig schoolverlaten, WIW-middelen en rijksmiddelen kunnen nu weer maximaal 80 jongeren per jaar worden opgevangen. Aan het onderwijs wordt een bijdrage per geplaatste leerling gevraagd. Op de totale begroting van 713.959,- draagt de gemeente 397.238,- bij.

De aanmelding en plaatsing van jongeren gaat via de leerplichtambtenaar. Deze toetst de plaatsing aan een aantal strenge criteria waardoor voorkomen wordt dat jongeren oneigenlijk gebruik maken van deze voorziening.