Vopak NV

Vopak:

· Bestuursvoorzitter Ton Spoor treedt terug
· Aanzienlijke eenmalige lasten

Rotterdam, 28 januari 2002

De heer A.H. (Ton) Spoor heeft besloten met onmiddellijke ingang terug te treden als Voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Vopak N.V. De Raad van Commissarissen respecteert zijn besluit en is de heer Spoor dank verschuldigd voor zijn leiding aan de totstandkoming van Vopak na de fusie tussen Pakhoed en Van Ommeren, alsmede voor zijn bijdrage aan de verdere groei van de onderneming.

De Raad van Commissarissen heeft de heer G.E. (Gary) Pruitt (51jaar) benoemd tot Voorzitter van de Raad van Bestuur. Vanaf 1978 heeft de heer Pruitt verscheidene management functies in de Verenigde Staten bekleed. Tot zijn benoeming tot lid van de Raad van Bestuur begin november 2001 was hij Senior Vice-President Finance & Administration van Vopak USA Inc. De heer Pruitt heeft een diepgaande kennis en ervaring op het gebied van chemische distributie. De Raad van Bestuur bestaat thans uit: de heer G.E. (Gary) Pruitt (Voorzitter), de heer N.J.A. (Niels) von Hombracht en de heer P.R.M. (Paul) Govaart.

Vopaks twee kernactiviteiten, Logistiek en Chemische Distributie, wenden hun bedrijfsmiddelen aan voor de dienstverlening aan de chemische en olie-industrie. Vopak is marktleider in beide sectoren en zal onverminderd voortgaan deze activiteiten verder uit te bouwen en de individuele marktposities te versterken. Prioriteit voor de Raad van Bestuur op de korte termijn is gericht op rendementsverbetering van beide activiteiten. Daarnaast beziet de Raad van Bestuur de langere termijn strategie van de onderneming. Naar verwachting zullen de voorlopige conclusies hiervan ten tijde van de in april 2002 te houden aandeelhoudersvergadering bekend worden gemaakt.

Koninklijke Vopak N.V. is voornemens om over 2001 eenmalige lasten te nemen voor een totaal bedrag van circa Euro 150 miljoen na belasting. Hiervan zal circa Euro 125 miljoen als buitengewone last worden beschouwd. Derhalve zal de netto winst voor afschrijving van goodwill exclusief bijzondere baten en lasten in 2001 substantieel lager uitkomen dan de netto winst in 2000 (Euro 160.1 miljoen).

In deze lasten is inbegrepen een eenmalige netto afschrijving van Euro 75 miljoen voor investeringen gerelateerd aan de ontwikkeling van een IT systeem voor de Europese chemische distributie activiteiten. Tevens zijn hierin opgenomen een aanpassing van de waardering van de deelneming in Bröstrom en eenmalige reorganisatiekosten voortvloeiend uit de integratie van de distributie activiteiten van Ellis & Everard en Vopak.

Desinvesteringen in 2001 resulteerden in netto buitengewone baten van in totaal circa Euro 50 miljoen.

De definitieve resultaten van 2001 zullen op 28 februari 2002 bekend worden gemaakt.

Profiel Vopak
Als marktleider biedt Vopak over de hele wereld logistieke en distributiediensten aan de chemische en olie-industrie en aan eindgebruikers van chemicaliën. De organisatie beschikt over een wereldwijd logistiek netwerk van tankopslag bedrijven, tankers en tankcontainers en een Noord - Amerikaans en Europees netwerk van distributiecentra. Vopak: de schakel tussen producent en eindgebruiker van chemicaliën en olieproducten.

Voor nadere informatie:
Koninklijke Vopak N.V.

Corporate Communication
Michiel van Ravenstein
Telefoon: 010 4002777

Investor Relations
Bart van Dam
Telefoon: 010 4002716

E- mail : corporate.communication@vopak.com
Website: www.vopak.com