CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be

Persmededeling van CD&V
28 januari 2002

CD&V heeft eigen voorstel voor opvang jeugddelinquenten

Het gebrek aan opvang voor jeugdige delinquenten is een typisch voorbeeld van het paars-groene onvermogen om vooruit te kijken en om delicate problemen kordaat aan te pakken. CD&V waarschuwde nochtans eind vorig jaar dat dit probleem zich zou stellen.

Omdat CD&V niet enkel kritiek geeft, maar ook alternatieven aanbiedt, wijzen we graag op ons wetsvoorstel (De Clerck - Van Parys - Verherstraeten) dat de oprichting van federale gesloten instellingen mogelijk maakt voor een specifieke groep jongeren die een reeel risico vormen voor de samenleving. Dit initiatief doet uiteraard geen afbreuk aan het belang van een preventiebeleid. Het biedt vooral in de grote steden een antwoord op het probleem van de jeugddelinquentie.

In een samenwerkingsakkoord met de gemeenschappen moeten goede afspraken worden gemaakt over begeleiding van deze jongeren, met name een goed aanbod van hulpverlening, onderwijs en vorming in de federale jeugdstrafinrichtingen.

Dit voorstel heeft prioriteit bekomen in de commissie Justitie in de Kamer. Het kreeg ook een positief advies van de Raad Van State. Een federale gesloten instelling is dus institutioneel mogelijk zonder wijziging van de grondwet of bijzondere wet.

Het belangrijkste argument voor ons voorstel is dat het prangende probleem van reactie op delinquent gedrag van jongeren wordt opgelost.

Helaas maakt minister Verwilghen dit onmogelijk, door ons voorstel te verwijzen naar de overlegprocedure met de gemeenschappen.

Hij stuurt ons voorstel dus op de lange baan, terwijl zijn eigen wetsontwerp over jeugdsanctierecht geen instemming krijgt in de ministerraad. Zowel socialisten als groenen zijn tegen. Op deze wijze blijft het probleem bestaan.

Eens te meer biedt CD&V een pasklare oplossing aan de regering aan. Maar zoals de Amerikanen zeggen: you can bring a horse to the water, but you can't make it drink. Jammer voor onze samenleving.

Stefaan De Clerck
Voorzitter

Tony Van Parys
Volksvertegenwoordiger