GEMEENTE FORMULEERT VERWACHTINGEN OVER HET MILIEUCENTRUM DEVENTER

Burgemeester en wethouders hebben op 22 januari de nota 'subsidiebeleid betreffende het Milieucentrum' vastgesteld. In de nota staat wat de gemeente verwacht van het MilieuCentrum Deventer voor de subsidie die het centrum ontvangt. Deze verwachtingen zijn de basis voor een nog af te sluiten uitvoeringsovereenkomst tussen de gemeente en het stichtingsbestuur van het MilieuCentrum Deventer. Op 6 februari wordt dit onderwerp besproken in de raadscommissie Wonen, Cultuur en Infrastructuur.

De gemeente verstrekt jaarlijks subsidie aan het MilieuCentrum Deventer. Het subsidiebedrag is in 2002 185.053 euro en is ten opzichte van voorgaande jaren met vijftigduizend euro verhoogd om structurele tekorten bij het MilieuCentrum te voorkomen. De subsidie is tot nu toe verleend op basis van een jaarlijks door het MilieuCentrum op te stellen werkplan. In de gemeentelijke subsidieverordening is vastgelegd dat het MilieuCentrum een van de organisaties is waarmee een uitvoeringsovereenkomst wordt afgesloten. Dit vraagt om een nieuwe werkwijze. De eerste stap in die nieuwe aanpak, is het formuleren van de gemeentelijke verwachtingen. Deze zijn in de nota 'subsidiebeleid betreffende het Milieucentrum' geformuleerd.

Verwachtingen van de gemeente

De gemeente verwacht een verschuiving van de accenten bij het MilieuCentrum. Zo verwacht de gemeente een aantrekkelijker milieucentrum dat uitnodigt tot avontuur, spel, activiteit en onderzoek naar natuur en milieu. En ook een milieucentrum dat een grotere sociaal-culturele rol vervult voor de bewoners in de omliggende wijk. Voor jong en oud biedt het MilieuCentrum laagdrempelige faciliteiten, zoals speelplaatsen, een kinderboerderij, vergader- en tentoonstellingsruimten, een horecavoorziening, een aantrekkelijk terrein, een gevarieerd cursusaanbod. Het MilieuCentrum bruist van de activiteiten die door vrijwilligers, andere (natuur- en milieu)organisaties en buurtbewoners worden opgezet en uitgevoerd. (Gesubsidieerde) beroepskrachten ondersteunen bij de activiteiten. De twee niet gesubsidieerde beroepskrachten leggen het accent op het beheer van het MilieuCentrum als stadsboerderij, inclusief kinderboerderij en op het coördineren en ontwikkelen van activiteiten op het MilieuCentrum voor scholen.