CDA

Ross: geen hogere verzekeringspremies door gentechnologie

Het CDA wil dat minister Borst afspraken gaat maken met verzekeraars over de gevolgen van genwetenschap voor de premiestelling van risico-groepen. Voorkomen moet worden dat individuele patiënten of groepen meer premie moeten gaan betalen, omdat ze meer risico lopen een bepaalde ziekte te krijgen als gevolg van erfelijke factoren. Clemence Ross bepleit dit tijdens het notaoverleg Toepassing genetica in de gezondheidszorg, d.d. 28 januari 2002.

Woordvoerster Clemence Ross-van Dorp: "Het CDA wil verder onderzoek naar erfelijke ziekten en mogelijke geneeswijzen krachtig ondersteunen, waarbij wij kiezen voor genezen en selectief afwijzen. Wij zien veel mogelijkheden van voorspellende geneeskunde, omdat dit zou betekenen dat de patiënt medicatie op maat kan krijgen. Maar met de mogelijkheden tot deze diagnostiek zien we tegelijkertijd allerlei vragen opkomen. Het gaat dan niet alleen om vragen als "wat wil de patiënt weten en wat moet hij weten", maar ook om praktische zaken als de verzekerbaarheid. Radio 1 berichtte onlangs dat de premies voor bepaalde groepen nu al omhoog schieten. En minister Borst stelt zich veel te afwachtend op op dit punt. Met haar opmerking dat verzekeraars mogen uitgaan van de behandelbaarheid van ziekten ondermijnt zij de solidariteit. Het is nodig dat de minister nu onverbloemd uitspreekt dat - ook al is duidelijk dat iemand grote kans heeft op een ernstige vorm van borstkanker of een andere vorm van erfelijke ziekte - preventieve en curatieve behandeling niet tot hogere premies mogen leiden. Hier past geen terughoudende overheid. Als de overheid haar verantwoordelijkheid niet neemt, en niet voor de kwetsbaren gaat staan, zullen de ontwikkelingen op het gebied van gentechnologie leiden tot selectie en angst in plaats van tot betere kansen voor specifieke groepen".

Daarnaast wil het CDA dat er beter toezicht komt op het gebruik van genetische gegevens. Deze zijn alleen bestemd voor geneeskundige behandeling en mogen niet doorgespeeld worden aan verzekeraars. Ook gebruik van lichaamsmateriaal voor justitie- en politie-doeleinden mag niet bij derden belanden. Het CDA wil al het gebruik onder overheidstoezicht plaatsen en regelen in de wet persoonsgegevens.

De hele bijdrage van Clemence Ross-van Dorp aan het nota-overleg Toepassing genetica in de gezondheidszorg, d.d. 28 januari 2002, kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken

Woordvoerder: Clemence Ross-Van Dorp 070-3182580
Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509