Gemeente Breda

18-01-2002

Minister van Boxtel bezoekt Breda

De minister Grote Steden- en Integratiebeleid, de heer R. van Boxtel, bezoekt op maandag 28 januari Breda. Aanleiding is het verzoek van bewoners uit de wijk Biesdonk om één van de uitgevoerde ideeën van het project Lusten en Lasten officieel in werking te stellen. Eerst gaat de minister voor een kort bezoek naar de wijk Heuvel. Vervolgens gaat hij naar Breda Noordoost waar hij het gerealiseerde initiatief van de heer Jan Kuijten, de brandgangverlichting op zonnepanelen, in werking zal stellen. Dat gebeurt rond 17.00 uur door een afzonderlijke lamp met zonnecollector bij de speelplek aan de Keersbergenstraat te laten branden.

Minister van Boxtel komt zich in Breda op de hoogte stellen van de voortgang van de vernieuwingsoperaties in Heuvel en Noordoost. Hij is met name geïnteresseerd in de resultaten van het project Lusten en lasten, zoals dat nu al twee jaar met succes loopt in Breda Noordoost dankzij betrokkenheid van bewoners, gemeente en andere partners. Als concreet resultaat zijn 18 ideeën uit het jaar 2000 uitgevoerd en is de voorbereiding voor uitvoering van 20 initiatieven van bewoners uit 2001 in volle gang. De brandgangverlichting is een initiatief van Biesdonkbewoner Jan Kuijten en is uitgevoerd samen met Bewonersbelangenvereniging Biesdonk en in overleg met de wijkraad Overleg Breda Noord, Woonstichting Singelveste en de gemeente Breda. In totaal worden 100 lampen aangebracht in de achterpaden van de woningen in Biesdonk waardoor bewoners zich veiliger voelen. De circa 10 zonnecollectoren liggen op een flatgebouw en winnen de energie voor de lampen.

Lusten en Lasten
Lusten en lasten is ontstaan uit de behoefte van bewoners in Noordoost om op korte termijn de leefbaarheid in de buurten te verbeteren. Het is een onderdeel van het project Samenwerken aan leefbaarheid in Breda Noordoost. In dit wordt een ontwikkelingsplan gemaakt voor de wijken Hoge Vucht en Doornbos-Linie voor de komende 10 tot 15 jaar. Om de wijk ook op korte termijn meer leefbaar te maken, werd Lusten en lasten in het leven geroepen. Hierbij kunnen bewoners ideeën insturen die de buurt hetzelfde jaar nog gezelliger, schoner en mooier kunnen maken. Uit deze inzendingen wordt door de bewoners zelf een keuze gemaakt. De initiatiefnemers maken vervolgens een uitvoeringsplan en krijgen een budget toegewezen om aan de slag te gaan. Lusten en lasten is één van de projecten die goed passen binnen het landelijk project dat de minister recentelijk heeft opgezet onder de titel Buurt aan Zet. Breda heeft voor Buurt aan Zet voor 2002 een bedrag van e 1.134.450 van het rijk ontvangen.

Aansluitend aan de officiële handeling van de minister om 17.00 uur in de Keersbergenstraat is er een bijeenkomst in de ontmoetingsruimte van de H. Franciscus van Assisiëkerk, aan het Belgiëplein 6.

Breda, 18 januari 2002