Ministerie van Financien

Persbericht
PERS-2002-024
Den Haag, 28 januari 2002

Invoering van de euro voorspoedig verlopen

Vandaag, 28 januari is de eerste dag dat er in de winkels niet meer met guldens kan worden betaald, maar alleen nog met euro's. Op deze bijzondere dag heeft minister Zalm namens het kabinet een rapportage aan de Tweede Kamer gezonden over het verloop van de euro-introductie in Nederland.

De conclusie is dat invoering van de euro in Nederland is voorspoedig verlopen. De nieuwe munt is met enthousiasme ontvangen. Dit bleek uit de grote belangstelling voor de eurokits en consumenten­pakketten met euromunten, en de grote toeloop bij de geldautomaten begin januari. Binnen enkele dagen
-nog sneller dan verwacht- heeft de euro de gulden uit het chartale betalingsverkeer verdrongen. De doelstelling van het Nationaal Forum dat de feitelijke omschakeling zich binnen één à twee weken zou voltrekken is ruimschoots gehaald. De door sommigen gevreesde chaos is uitgebleven.
De euro-invoering was een enorme logistieke operatie. Alle bevoorradings­processen zijn over het algemeen goed verlopen; de problemen die zich in een klein aantal gevallen hebben voorgedaan zijn tijdig en adequaat verholpen. De grote toonbankinstellingen hebben in de eerste helft van januari nog flink wat munten en kleine biljetten bijbesteld via het waardevervoer. De vraag naar munten door de kleinere winkels was in januari echter laag, mede dankzij de omvangrijke bevoorraading via de fijndistributie eind december. De winkels zijn vrijwel zonder uitzondering de toezegging nagekomen om vanaf 1 januari slechts euro's als wisselgeld te geven.

Ook de girale omschakeling op de euro is zonder problemen van enige omvang verlopen. Het elektronisch betalingsverkeer heeft steeds ongehinderd doorgang kunnen vinden. De banken hebben de eerste week van januari een grote toeloop te verwerken gekregen. Veel mensen wilden al volledig over op de euro, en snel hun resterende guldens afstorten of omwisselen. De mogelijkheid om dit gratis bij de eigen bank te doen duurt tot 1 april 2002.

Het aantal veiligheidsincidenten is dankzij een goede voorbereiding (preventie) en verhoogde zichtbare aanwezigheid van de politie tijdens de omwisseling substantieel lager dan in dezelfde periode in voorafgaande jaren. Er is in de achterliggende periode een verhoogde activiteit in het domein van het witwassen (c.q. zwart houden) van geld vastgesteld. Exacte cijfers ontbreken nog, maar er zijn inmiddels aanzienlijke bedragen in beslag genomen. Er zijn nog geen serieuze vervalsingen ontdekt van euro's; wel zijn er enkele gevallen bekend van slechte vervalsingen waarbij alle echtheidskenmerken ontbreken.

Ook in de meeste andere deelnemende landen is er sprake van een voorspoedige overgang. Van alle eurolanden is de omschakeling in Nederland het snelst verlopen. Zowel met de omschakeling van de geldautomaten, de bevoorrading van de detailhandel met wisselgeld, als met het percentage eurobetalingen na 1 januari behoort Nederland tot de koplopers.

Behalve in het betalingsverkeer heeft de euro ook de gulden vervangen in allerlei andere opzichten, zoals in automatiseringssystemen en bedrijfs­processen. De rijksoverheid en de gelieerde derdenorganisaties (zbo's) hebben de overstap naar het eurotijdperk zonder incidenten gemaakt.  De betaling van salarissen en uitkeringen verloopt zonder problemen. Ook bij de gemeenten en sociale diensten zijn de conversies geslaagd en wordt gerekend op een ongehinderde voortzetting van de publieksfuncties. Bij het betaald parkeren was er in sommige gemeenten sprake van aanloopproblemen.

Onder meer uit het aantal meldingen bij de Consumentenbond blijkt dat consumenten nog steeds zeer attent zijn op prijsverhogingen. In de gemelde gevallen van prijsverhogingen waren echter doorgaans andere oorzaken dan de euro aanwezig. De resultaten van de prijzenmonitor van de Consumenten­bond corresponderen nog steeds met het beeld dat de euro niet leidt tot systematische prijsverhogingen. In een aantal sectoren zijn er echter wel prijsverhogingen waargenomen die mogelijk eurogerelateerd zijn.

De succesvolle overgang naar de euro in Nederland is mede te danken aan een jarenlange intensieve voorbereiding op allerlei fronten. De afspraken tussen de partijen uit het Nationaal Forum hebben geleid tot een evenwichtig en goed uitvoerbaar scenario dat in de praktijk uitstekend heeft gewerkt. Dat de euro nu van ons allemaal is, is ook aan ons allemaal te danken.

De rapportage is te vinden op:
http://www.minfin.nl/fm02-69.doc

Woordvoerder: Jeroen Sprenger