Gemeente Tilburg

25-1-2002
Tilburg wint landelijke prijs JongerenInspectieTeam Uitreiking tijdens Kick Off op 25 januari a.s. in Hotel Arena te Amsterdam

Tilburg is geïnspecteerd door een landelijk JongerenInspectie Team. Het team is door staatssecretaris Vliegenthart en de Nationale Jeugdraad in het leven geroepen. Jongeren zijn bij zes gemeenten in Nederland gaan onderzoeken hoe 'jongerenvriendelijk' de gemeente is. Tilburg is nu naar voren gekomen als de beste gemeente.

De bevindingen van het JIT zijn al eerder gepresenteerd in Tilburg. Tilburg blijkt niet alleen jongeren niet langer te zien als probleemgroep maar als serieuze partner bij beleids-ontwikkeling, maar geeft ook structureel handen en voeten aan jeugdparticipatie. Te denken valt hierbij aan jongerenmagazine Insite, de meedenkgroep, de jongerenambassadeurs en de scholenbezoeken.

De jongeren hebben aan de hand van interviews met beleidsmakers en jongeren onderzocht in hoeverre jongeren worden betrokken bij het beleid van gemeenten. De betrokken gemeenten waren; Tytsjerksteradiel, Etten-Leur, Apeldoorn, Haarlemmermeer, Hoogvliet en Tilburg. Tijdens de start van de nationale jeugdraad (zie www.jeugdraad.nl) op 25 januari a.s. zal rond 17.30 uur in hotel Arena in Amsterdam de prijs worden uitgereikt. De inspectieteams zijn ingezet om te checken in hoeverre gemeente jongerenparticipatie omzetten in daden.