Gemeente Utrecht

UTRECHTSE SCHOLEN SCHONER EN VEILIGER

Verschillende partijen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland ondertekenen op 28 januari 2002 een Convenant op het gebied van "School en Veiligheid" en "Schone schoolpleinen". De afspraken richten zich op het verhogen van de veiligheid in de scholen en de directe omgeving en de zorg voor een schone leefomgeving. Het convenant wordt ondertekend door wethouder L.J. Verhulst voor Onderwijs en Wijkveiligheid, districtschef O. Dros van politiedistrict Marco Polo en dhr. J. Schonis, directeur van de Kaleidoscoop, namens de betrokken basisscholen in de wijk. Na de ondertekening , die op basisschool de Kaleidoscoop plaats vindt, steken de betrokkenen daadwerkelijk de handen uit de mouwen en gaan ze het schoolplein aanvegen.

Op het gebied van veiligheid is in 1997 al een convenant afgesloten tussen politie en scholen. In het nieuwe convenant is de samenwerking verbreed en is de inzet van partijen opnieuw gedefinieerd. Scholen, politie en gemeente gaan op basis van een plan van aanpak gezamenlijk de criminaliteit en overlast in en rond scholen in Kanaleneiland terugdringen. De gemeente Utrecht zal hiervoor als trekker fungeren. De afspraken die de basis vormen van het Convenant zijn gericht op de dagelijkse praktijk. Zo zullen scholen meer aandacht gaan schenken aan regels en afspraken zoals pestprotocollen. De gemeente Utrecht stelt jaarlijks een bedrag van EUR 2500 per school beschikbaar om plannen te ontwikkelen rondom veiligheid in de school en zorgt voor een jaarlijkse stedelijke veiligheidsrapportage. De politie zorgt dat de wijkagent aanspreekpunt is en blijft voor de betrokken scholen door regelmatige schoolbezoeken af te leggen. Ook zal de wijkagent aan het begin van het schooljaar kennismakingsgesprekken voeren met leerlingen en schoolleiding.

Schone schoolpleinen

Om de schoolpleinen niet alleen veiliger, maar ook schoner te maken zijn met basisscholen in Kanaleneiland en Transwijk afspraken gemaakt over de inspanning van de school om de buitenruimte zo goed mogelijk te onderhouden. In het Wijkbuitenruimteplan voor Kanaleneiland en Transwijk is geconstateerd dat de kwaliteit van de buitenruimte bij scholen beter kan. Om de scholen te helpen én om de leerlingen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid voor een schone buurt en plein, heeft gemeente Utrecht het project "schone schoolpleinen" gestart. De scholen ontvangen een premie, in te zetten voor schoon en groen, als beloning voor eigen extra inspanningen in het onderhoud van hun buitenruimte. Met de premie van ¤ 1820 krijgen de scholen aanvullende middelen om de buitenruimte meer aandacht te geven. De meeste scholen gaan werken met schoonmaakroosters voor hun leerlingen, waardoor het schoolplein en de heg daarom heen wekelijks wordt schoongemaakt. Ook gaan veel scholen de komende maanden werken met een lespakket van de Stichting Nederland Schoon. Van het premiebedrag worden gereedschappen gekocht voor de leerlingen en conciërge, wordt achterstallig snoeiwerk aangepakt of de belijning op het schoolplein hersteld. Op één van de scholen wordt de premie gebruikt voor het samen met de leerlingen inrichten van een schooltuin. Het voorstel is om dit schooljaar af te sluiten met een feestdag en prijsvraag voor alle scholen die meedoen.

De ondertekening van het Convenant zal 28 januari van 13.10 uur tot 14.00 plaatsvinden in OBS De Kaleidoscoop, Marco Pololaan 523 te Utrecht. Na afsluiting helpen de ondertekenaars de kinderen van groep 6 mee met het vegen van het schoolplein en het snoeien van de heggen.