Gemeente Utrecht

UTRECHT EN HET KONINKLIJK HUWELIJK

Het huwelijk tussen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander en mevrouw Máxima Zorreguieta wordt in Utrecht gevierd met diverse activiteiten. Op zaterdagmiddag 2 februari is in en om het stadhuis een Oranjefeest, georganiseerd door de Utrechtse Oranjeverenigingen en de gemeente. De avond daarvoor bezoeken 175 Utrechters het Nationaal Huwelijksfeest in de Amsterdam ArenA. De Domtoren staat vanaf 31 januari tot en met 3 februari in een stralende oranje gloed. Aanstaande zaterdag, 26 januari, vindt in het stadhuis de bijeenkomst 'Uit het land van Máxima' plaats, georganiseerd door CLAT-Nederland.

Zaterdag 2 februari is er van 14.30 tot 18.00 uur in en om het Utrechtse stadhuis een Oranjefeest. De festiviteiten worden georganiseerd door de Oranjeverenigingen en de gemeente. De hele middag is er een kinderkermis en om 15.30 uur gaan de ballonnen los voor een koninklijke ballonnenwedstrijd. Tussen 15.00 uur en 17.00 uur schallen de levensliederen over het plein met optredens van achtereenvolgens Ome Cor's Show Duo (15.00 uur), smartlappenduo Suzan en Arno Knip (15.40 uur) en als klap op de vuurpijl, de Koningin van het Levenslied, Marianne Weber (16.15 uur). Het Utrechts Klokkenluidersgilde luidt om 17.00 uur het muzikale gedeelte uit. Er zijn nog veel andere koninklijke activiteiten op deze huwelijksdag, zoals een rondrit per arrenslee, een mogelijkheid om een leuke foto te laten maken met het bruidspaar én zijn er allerlei winterse hapjes en drankjes verkrijgbaar.

Op verzoek van de regering zal deze dag op de gemeentegebouwen van zonsopkomst tot zonsondergang de Nederlandse vlag met Oranje wimpel hangen.

Vrijdagmiddag 1 februari vertrekken 175 Utrechters vanaf het Jaarbeursplein naar de Amsterdam ArenA voor het Nationaal Huwelijksfeest. De groep bestaat uit mensen die actief zijn in het vrijwilligerswerk, uit een doorsnede van de Utrechtse bevolking in brede zin (uit iedere wijk zijn zes personen gekozen) én uit leden van diverse Oranjeverenigingen. Jongeren en allochtonen maken een belangrijk deel uit van het gezelschap.

Donderdag 31 januari wordt om 18.00 uur de Domtoren in oranje licht gezet. Het startsein voor deze feestelijke Domtoren wordt gegeven door burgemeester mevrouw A.H. Brouwer-Korf vanaf het plein voor het stadhuis. Vanaf vier locaties wordt de Domtoren met zestien schijnwerpers en een totaal van 28,8 kilowatt aangestraald. De Dienst Stadsbeheer van de gemeente is hiervoor de opdrachtgever. De Domtoren behoudt zijn oranje gloed tot en met zondagnacht 3 februari.

Op zaterdag 26 januari is in het stadhuis de manifestatie 'Uit het land van Máxima', georganiseerd door CLAT-Nederland (Central Latinoamericano de Trabajadores). Om 11.15 uur geeft de heer A. Abbenes een carillonconcert met Argentijnse tangomuziek; de tango kan zelfs even op straat worden gedanst op de klanken van het draaiorgel 'De Lange Gavioli' en tussen 14.00 en 16.30 uur is er een Argentijnse salon in de hal van het stadhuis met muziek en dans. Ook is er ruim aandacht voor de torenhoge Argentijnse schuldenlast, gesymboliseerd door een muur die mensen kunnen helpen afbreken. Verder is er veel informatie via stands van CLAT-Nederland, Amnesty International en het Comité Nationaal Geschenk Mensenrechten Argentinië. René ter Steege, schrijver van het boek 'Het land van herkomst', beantwoordt vragen tussen 14.00 en 16.30 uur in de grote trouwzaal. De burgemeester opent 'Uit het land van Máxima' om 14.00 uur.

Utrecht, 24 januari 2002