Gemeente Amsterdam


Proefsanering Volgermeerpolder geslaagd

De proefsanering van de Volgermeerpolder is in alle opzichten geslaagd. Eind 2001 zijn verschillende technieken voor het afdekken van vervuilde onderwaterbodems en andere vervuilde oppervlakken beproefd. Een gebied van circa 1 hectare is ingericht op de manier waarop alle 100 hectaren van de bodemsaneringslocatie Volgermeer ingericht moeten worden, met 'sawa's' en watergangen. Dit concept kan nu eigenlijk 100 maal gekopieerd worden.
Saskia Bruines (wethouder Milieu van gemeente Amsterdam), die op 6 oktober 2001 de starthandeling van de proef verrichtte, is zeer tevreden met dit resultaat. Aan de hand van de verkregen onderzoeksresultaten kan in de komende maanden het ontwerp van de qua oppervlakte grootste bodemsanering van Nederland worden afgerond en kan een Europese aanbesteding worden voorbereid. Ook zullen alle benodigde vergunningen worden aangevraagd. De eerste saneringswerkzaamheden zullen naar verwachting dit najaar van start gaan.

De proefsanering had als doel om de in het saneringsplan vastgestelde technieken te toetsen. Uit proeven is gebleken dat het mogelijk is om een stabiele ondergrond voor de aan te brengen leeflaag te creëren en verontreinigingen afdoende te isoleren. Met deze geslaagde proef is ook veel logistieke ervaring opgedaan voor de uitvoering van de definitieve sanering. Ook is een klein deel van het terrein al ingericht met de kaden en de steunlaag van de sawa's. Dit zijn stukken land met kades erom heen die onder water kunnen worden gezet. Hierna is dan veenontwikkeling mogelijk. De zettingen bij het inrichten van de sawa's vielen binnen de te verwachten resultaten.

Historie
De voormalige vuilstortplaats van de gemeente Amsterdam, de Volgermeerpolder, ligt vlakbij Broek in Waterland. In de twintiger jaren van de vorige eeuw werd veen gewonnen uit de Volgermeer en de gaten werden vervolgens opgevuld met huisvuil en later in de 60- en 70'-er jaren werden er grote hoeveelheden chemisch industrieel afval gestort. Sinds er begin jaren '80 grote hoeveelheden chemisch afval werden gevonden, met hoge concentraties schadelijke stoffen zoals dioxines en chloorbenzenen, zijn er veel studies gedaan naar de mogelijkheden om de voormalige vuilnisbelt op te ruimen of in te pakken.

Aanpak
In 1999 werd tenslotte de zogenaamde eco-variant ontwikkeld, waarbij de stortplaats wordt afgedekt met een isolerende laag grond, waardoor er geen contact meer kan optreden met de verontreiniging. Uit metingen is gebleken dat tot nu toe geen verontreiniging buiten de stortplaats is getreden. Door met behulp van peilbuizen en horizontale drains continu het grondwater rondom het stort te controleren kan er, zodra er ooit verontreiniging in de zogenaamde controlezone komt, een interceptiesysteem worden aangelegd. Met het interceptiesysteem wordt de 'mobiele' verontreiniging vervolgens verwijderd. De controlezone is een strook grond van maximaal 50 meter breed rondom de voormalige stortplaats.
De isolerende waterremmende laag die het stort afdicht wordt afgewerkt met een natte leeflaag. Door middel van kades en dijkjes wordt het water op de Volgermeer vastgehouden, de sawa's. Hierdoor blijft de leeflaag nat. Dit heeft twee voordelen: voor een natte leeflaag is veel minder grond nodig dan voor een droge leeflaag waardoor de hoeveelheid aan te voeren grond in dit moeilijk toegankelijke gebied aanzienlijk beperkt kan worden; daarnaast biedt een natte leeflaag veel mogelijkheden voor interessante ecosystemen. Deze sawa's passen perfect in het Waterlandse landschap. Dit door regenwater gevoede ecosysteem zal de ecologische hoofdstructuur van Noord-Holland versterken.

Uitvoering
De combinatie Witteveen+Bos en Tauw maakt het Definitief Ontwerp, het bestek (beschrijving) en is verantwoordelijk voor de directievoering tijdens de uitvoering van de sanering van de Volgermeerpolder. Deze adviesbureaus vormen samen de Advies Combinatie Volgermeerpolder (ACV). De Volgermeer Aanneem Combinatie, bestaande uit de aanneembedrijven Heijmans Milieutechniek en Martens en Van Oord, heeft de proefsanering uitgevoerd. De Milieudienst van de gemeente Amsterdam heeft als opdrachtgever het Projectbureau Volgermeerpolder opgericht om het saneringsplan uit te voeren.

Stefan Rutte

^


-

© gemeente Amsterdam - 28-01-2002