NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: Daling criminaliteit tijdens euroconversie

DEN HAAG - De criminaliteit in Nederland is tijdens de omwisseling van gulden naar euro, in december 2001 en de eerste drie weken van januari 2002, zichtbaar afgenomen. Het aantal overvallen daalde landelijk in die periode met ruim 20 procent, het aantal straatroven met bijna 10 procent. Tijdens het intensieve geldtransport zijn geen noemenswaardige veiligheidsincidenten voorgekomen. Dat blijkt uit een voorlopige evaluatie van het project Euro en Veiligheid van de Nederlandse Politie. Hoofdcommissaris M.A. Beuving, die namens de Raad van Hoofdcommissarissen verantwoordelijk is voor het project, zegt dat deze daling te danken is aan de gezamenlijke inspanningen van politie en bedrijfsleven. Ook het veiligheidsgevoel bij publiek en ondernemers nam volgens hem in de omwisselingsperiode merkbaar toe. ,Toezicht helpt, dat blijkt wel. Het is dan ook terecht dat het kabinet inziet dat de politiecapaciteit fors moet worden uitgebreid. Misdaad laat zich tegenhouden, dat is voor mij duidelijker dan ooit.'

Beuving zei dit vanmiddag in Utrecht tijdens een persconferentie van het ministerie van Financiën ter gelegenheid van de afsluiting van het guldentijdperk. Hij stak daarbij niet onder stoelen of banken trots te zijn op de gemotiveerde inzet van politiemensen en toezichthouders. De Nederlandse politie bracht tijdens de euroconversie vele extra mensen op de been, een aantal dat tussen 27 december en 14 januari 2002 opliep tot vierduizend per dag, op sommige dagen zelfs meer. ,Wij zijn onze beloften nagekomen om nabijheid te organiseren tijdens deze grote logistieke operatie. Het was voor de Nederlandse politie de zoveelste megaoperatie en daarom was het geen verrassing dat er zo professioneel is opgetreden.' Beuving wees daarbij onder meer op de grote politie-inzet tijdens de millenniumwisseling, de vuurwerkramp in Enschede, het EK 2000, de MKZ-crisis en de gevolgen van de aanslagen in Amerika op11 september.

Voorafgaand aan de euroconversie heeft de politie veel geïnvesteerd in preventieve maatregelen. Zo zijn er circa 160.000 brochures De Euro de baas verspreid onder ondernemers met daarin preventie-adviezen en werden regionaal vele bijeenkomsten met ondernemers gehouden om die toe te lichten. Preventieve inspanningen van de politie via gerichte inwinning van informatie over potentiële daders leidden tot het aantoonbaar tegenhouden van geplande overvallen. Aansprekende voorvallen, die in het belang van het onderzoek geanonimiseerd zijn, zijn de aanhouding van mogelijke daders op een geldtransport, de aanhouding van verdachten die in huis zware vuurwapens verborgen en de aanhouding van een aantal verdachten dat een vestiging van een waardetransporteur wilde overvallen. Verder zijn er achteraf aanhoudingen verricht onder andere in verband met een gepleegde overval op een TPG-vestiging.

Het aantal in Nederland aangetroffen valse bankbiljetten uit de EMU-landen is eind 2001 volgens verwachting licht gestegen. De politie hield daar rekening mee omdat ook vals geld van oude valuta na vandaag vanzelfsprekend niet meer geaccepteerd wordt. Het is echter niet gebleken dat criminele groeperingen de omwisselingsperiode hebben aangegrepen om op grote schaal vals geld in omloop te brengen.

De Nederlandse politie had zichzelf vooraf ten doel gesteld om de criminaliteit in de periode van de zichtbare omwisseling van gulden naar euro gelijk te houden of lager te krijgen dan de vergelijkbare periode in 2000 en daarnaast een objectief gevoel van veiligheid te creëren voor ondernemers en publiek. De definitieve uitkomsten van een extern uitgevoerde evaluatie van deze doelstellingen worden halverwege maart verwacht.

Voor inlichtingen (