NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Kruikenzeikersdag

KRUIKENZEIKERSDAG IN TEXTIELMUSEUM

Op zondag 27 januari 2002 (gratis entree)

Op zondag 27 januari 2002 wordt van 12 tot 17 uur het carnaval ingeluid met de vijfde KRUIKENZEIKERSDAG in het Nederlands Textielmuseum. Vorig jaar bezochten ruim 3000 mensen dit populaire en gezellige evenement. Ook dit jaar wordt het een dag boordevol activiteiten. De bezoekers hebben die dag gratis toegang tot het hele museum.

Kruikenpraot
De afgelopen jaren is er heel wat afgeleuterd over de kruik. Vragen als 'Hoe zag die kruik eruit?' 'Is dit een echte of niet?' en ' Hoe kun je in zo'n, klein gaatje pissen?' worden vaak gesteld. Het verhaal van de kruik en de kruikenzeiker spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Schietspoel
Het wordt inmiddels een traditie om bezoekers tijdens de Kruikenzeikersdag een object uit de voormalige textielindustrie te laten meebrengen. Vorig jaar brachten zo'n 20 bezoekers een echte kruik mee naar het museum. Dit jaar kan men een schietspoel meebrengen, die door een deskundige wordt bekeken en in de tijd geplaatst. Deze verzameling is gedurende de Kruikenzeikersdag door bezoekers te bewonderen. Na afloop van de dag neemt met de spoel weer mee naar huis.

Kruikenzeiker
Onze levende Kruikenzeiker, de tonpraoter Wil Kuijpers, neemt de bezoekers mee op een reis door het museum en vertelt met zijn 'praotjes' allerlei anekdotes over Tilburg en de geschiedenis. Voor 'serieuze' bezoekers worden er algemene rondleidingen door het museum gegeven.

Gezocht: Praotjesmaokers en dweilorkesten
Nieuw is het open podium, waarop praotjesmaokers en dweilorkesten het een en ander ten gehore willen brengen. Zij kunnen daarvoor het textielverleden van Tilburg als thema nemen of zij leuteren weer een over de kruik.
Geïnteresseerden voor het open podium kunnen contact opnemen met Petra Robben, organisator evenementen. (tel. 013 5494 560)

Demonstraties
Oude en nieuwe machines worden volop gedemonstreerd, maar ook nopsters en stopsters demonstreren tijdens de Kruikenzeikersdag het oude ambacht. Kinderen die zelf iets willen maken gaan aan de slag in de Bonte wereld van Jaap het Schaap.
Voor de echte oud-textielarbeiders is er de gelegenheid om in het feestgedruis rustig een potje te kaarten. In het museumcafé kan men een echt Brabants worstenbroodje en een ouderwetse Schrobbelèr nuttigen.
In de winkel van het museum is het assortiment uitgebreid met beeldjes van de Kruikenzeiker, Brabants bont geweven theedoeken en andere Tilburgse producten.
Kortom: een dag waar je bij moet zijn.
Geschiedenis
De Kruikenzeikersdag heeft zijn naam te danken aan het feit dat vroeger urine gebruikt werd om de wol te wassen en om hem voller te maken. Omdat urine nergens te koop was kregen de textielarbeiders een kruik mee naar huis om hun 'zeik'(urine) mee naar de fabriek te nemen. Hierdoor werden de Tilburgse textielarbeiders Kruikenzeikers genoemd. Met Carnaval wordt iedere Tilburger weer even een Kruikenzeiker.

39)
Voor informatie en documentatie voor de pers:
Yvette Lardinois, Pr & marketingmanager (di t/m vr) T 013 536 74 75 of 06 51 53 48 29 of
Petra Robben, organisator evenementen (T 013 54 94 560)

15 jan 02 08:37