Gemeente Zaanstad

Informatiemarkt Funderingsherstel Zaanstad

donderdag 24 januari 2002

Goedkoop geld lenen. Dat houdt de overeenkomst in die wethouder Nel Kroesen en Jan Terlouw, voorzitter van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten, tekenen tijdens de informatiemarkt funderingsherstel op zaterdagmiddag 26 januari. Plaats van handeling de Lindenboomzaal, Raadhuisstraat 57 in Koog aan de Zaan. Zaal open vanaf 13.00 uur. De informatiemarkt eindigt om 17.00 uur.

Dank zij deze overeenkomst kunnen bewoners de fundering van hun huis goedkoper financieren. Een lening op basis van deze regeling kost drie procent minder dan de geldende hypotheekrente. Op termijn betekent dat een besparing van ongeveer 10.000 euro.

Twee jaar
Na twee jaar onderzoek en informatie naar de aantasting van funderingen is deze informatiemarkt een afsluiting van het eerste hoofdstuk funderingsherstel. De gemeente wees twee jaar geleden gebieden aan waar de gemeente wilde helpen. Hulp bestaande uit advies, onderzoek en een financieel aantrekkelijke leningregeling. In die gebieden met 1700 woningen bleek de fundering van 561 woningen slecht te zijn. Zo slecht dat vernieuwing binnen 10 jaar noodzakelijk is. Voor nog eens 189 woningen bleek dat er wel gevaar bestaat, maar dat er binnen 25 jaar daadwerkelijk actie ondernomen moet worden.

Het tweede hoofdstuk bestaat uit het daadwerkelijk aanpakken van de funderingen. Deze informatiemarkt is daar de inleiding op. De plek waar bewoners zelf kennis kunnen maken met adviesbureaus, aannemers, banken, etc.

Bewoner opdrachtgever
De eigenaar is verantwoordelijk voor de fundering en dus ook voor het herstel van een zwakke fundering. De gemeente adviseert daarbij, maar eigenaren moeten in de meeste gevallen samen met hun buren een plan laten opstellen en opdracht geven tot funderingsherstel.

Voor die hulp en steun is er door het Rijk 3.63 miljoen euro hulp gegeven en door de gemeente zelf 5 miljoen euro.

Informatiemarkt
De informatiemarkt biedt de bewoners een keur aan bedrijven en instellingen die voor de bewoners aan de slag willen. Een achttal aannemers staat in de Lindenboomzaal. De aannemers verenigd in de NVOVB hebben een voorlichtingsfilm laten maken hoe zij dergelijke projecten aanpakken. Naast de aannemers zijn er ook 5 adviesbureaus die voor de bewoners een plan van aanpak kunnen maken. Vier banken zijn present om hun financieringsmogelijkheden te demonstreren. Makelaars geven informatie over de effecten op de lokale huizenmarkt. Een aan de TU Delft verbonden deskundige houdt twee keer een voordracht over funderingstechnieken.

Het meest recente vergelijkbare funderingsherstel vond plaats bij woningen aan de Veeringstraat. Bewoners zijn aanwezig om hun ervaringen te delen met de bewoners die straks voor deze operatie staan.

Animatiefilm
De gemeente laat door middel van een animatiefilm zien hoe funderingsherstel in zijn werk gaat. Ook is er het Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel, waar men terecht kan voor advies op het gebied van aanpak, financiering en bouw.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatie Dienst Wijken, de heer U. Brolsma. Zijn telefoonnummer is (075) 681 67 10.