Ingezonden persbericht

Molukse bewoning kamp Westerbork centraal

Presentatie Westerbork Cahiers 9 Groeten uit Schattenberg

HOOGHALEN, 20020125 -- Vooral goede herinneringen hebben de Molukse bewoners aan hun tijd in woonoord Schattenberg. De saamhorigheid, maar ook de tegenstellingen en strijd, de oude tradities en nieuwe gewoonten, de teleurstellingen en het doorzettingsvermogen: allemaal onderwerpen die aan de orde komen in het nieuwe Westerbork Cahiers. Op vrijdag 1 februari a.s. wordt Groeten uit Schattenberg, Molukkers in kamp Westerbork 1951-1970 officieel gepresenteerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

In het negende Westerbork Cahiers wordt een beeld gegeven van een Molukse wereld op de Drentse hei. Tal van oud-bewoners komen aan het woord en vertellen over hun leven in het kamp. Ook in het woonoord werkzame Nederlanders verhalen van hun contacten met een andere cultuur. De eerste Ambonezen kwamen in maart 1951 aan in voormalige doorgangskamp Westerbork, dat werd omgedoopt tot woonoord Schattenberg. Deze militairen waren in opdracht van de Nederlandse overheid vanuit hun vaderland naar ons land gekomen. Meer dan 3.000 Molukkers zouden er komen te wonen. Hoewel hun verblijf tijdelijk zou zijn, werd de Molukse bewoningsgeschiedenis de langste van dit kamp. Pas in 1970 vertrokken de laatste gezinnen. Met hun gedwongen vertrek kwam er een einde aan het kamp: afbraak volgde. De tentoonstelling Groeten uit Schattenberg geeft een beeld van deze lange bewoningsgeschiedenis en is nog te zien tot en met 3 maart.

Op vrijdag 1 februari wordt ook de fototentoonstelling Friends for Maluku geopend. Deze tentoonstelling, met werk van de fotografen Harry Cock, Sake Elzinga, Bert Jippes en Otto Tatipikalawan is te zien tot en met 3 maart.

De bijeenkomst op vrijdag 1 februari begint om 16.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.



Ingezonden persbericht