Voedingscentrum
Mag ik tijdens mijn zwangerschap buitenlandse kaas eten?
25 januari
Harde kaas en kaas die is gemaakt uit gepasteuriseerde melk kun je
gerust eten. Daarentegen doe je er goed aan zachte schimmelkazen van
rauwe melk te vermijden. Deze kunnen besmet zijn met de
listeria-bacterie. De listeria-bacterie kan schadelijk zijn voor je
kind en zelfs een miskraam tot gevolg hebben.
Au lait cru
Bij voorverpakte kaas staat op het etiket vrijwel altijd of deze is
gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk. Bij Franse schimmelkaas,
zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola, staat er au lait cru
op de verpakking als de kaas gefabriceerd is van rauwe melk. Au lait
pasteurisé betekent dat de kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Deze is veilig, omdat bij pasteurisatie van de melk alle ziekmakende
bacteriën, inclusief de listeria-bacterie, gedood worden. Bij
onverpakte zachte schimmelkaas doe je er verstandig aan bij de
fabrikant of in de winkel navraag te doen.
Nederlands fabrikaat
Verreweg de meeste kaas die in Nederland wordt verkocht, kun je veilig
eten als zwanger bent. Zachte kaas van Nederlands fabrikaat is bijna
altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat geldt ook voor de meeste
buitenlandse kaassoorten die je in Nederland kunt kopen. Nederlandse
boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat dit een
harde kaas is kan de listeria-bacterie hierin niet overleven of
groeien. Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, smeerkaas en
kruidensmeerkaas zijn geen schimmelkazen. Ook deze zijn dus veilig.
In de praktijk is de kans dat je een listeria-besmetting oploopt, vrij
klein. Daarom hoef je je geen grote zorgen te maken als je per ongeluk
een fout kaasje hebt gegeten. Mocht je in zon situatie toch
lichamelijke klachten krijgen en twijfelen, dan kun je het beste je
(huis-)arts raadplegen voor advies.
Meer informatie
Listeria kan ook voorkomen in andere levensmiddelen. Zie voor meer
informatie de zwangerschapspagina's van deze site.