CDA

Balkenende over "De fundamenten van de Nederlandse samenleving"

Een eerste lezing uit een serie van vijf gehouden door Jan Peter Balkenende, voorzitter van de CDA-Tweede Kamerfractie, uitgesproken 24 januari 2002 voor de Dertigers van het CDA.

Ruim zeven jaar geleden begon het eerste paarse kabinet met veel elan aan haar vernieuwing van de politiek. De oude politieke cultuur die gedomineerd was door het CDA zou verdwijnen. Het primaat van de politiek in plaats van de stroperige overlegeconomie was een van de voornemens. Vier jaar geleden was het bijna een vanzelfsprekendheid dat het kabinet door zou gaan. Ondanks de samenwerking in de coalitie profileerden PvdA en VVD zich in de campagne met succes ten opzichte van elkaar. De Nederlandse burger was redelijk tevreden, vooral over z'n eigen situatie. Men wenste geen verandering. Nu, vier jaar verder, is de situatie volstrekt anders. De structurele tekortkomingen van het paarse beleid worden zichtbaar in de samenleving. Mensen zijn ontevreden. Het wordt bijna een obligate opsomming van maatschappelijke problemen, waar paars beleid tekort is geschoten: de wachtlij sten in de zorg, de regelzucht in het onderwijs, het gebrek aan daadkracht bij Justitie, wachten in de files en het openbaar vervoer, de jeugdhulpverlening, de integratie, de asielprocedures, armoede bij gezinnen, jonge mensen met startproblemen op huizenmarkt enzovoort. Het paarse elan is geheel verdwenen. Eigenlijk wil niemand meer door. De PvdA maakt inmiddels onderscheid tussen paars beleid en het paarse kabinet: Melkert wil wel het paars beleid inzet maken van de verkiezingen, maar niet voortzetting van het paarse kabinet. De vraag is met wie de PvdA dan paars beleid wil gaan voeren.

Het CDA heeft de afgelopen vier jaar nieuw elan gekregen. Vanuit het perspectief van de samenleving in plaats van het primaat van de politiek zijn relevante maatschappelijke vraagstukken bestudeerd en concrete beleidsvoorstellen ontwikkeld. Drie orientaties staan daarbij opp de voorgrond: fundamentele veranderingen in de verantwoordelijkheidsverdeling (leefwereld en keuzevrijheid van mensen centraal), versterking van de betrouwbaarheid en het gezag van de overheid (geen gedogen, sorry-democratie of vooruit- of afschuiven van beslissingen) en het toekennen van een aanzienlijk groter gewicht aan de morele aspecten van maatschappelijke vraagstukken. Door de nieuwe politieke programmatuur kan het CDA de campagne in met een antwoord op de structurele tekortkomingen van paars beleid.

De hele lezing is te downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken