Rijksarchiefdienst

PRESENTATIE WEBSITE RUSSISCH-NEDERLANDSE BETREKKINGEN

De laatste jaren bestaat er een groeiende belangstelling voor de Russisch-Nederlandse betrekkingen. Het Nederlands-Russisch Archiefcentrum (NRAC), verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkt sinds 1999 samen met de Russische Federale Archiefdienst om historische documenten over Nederland in kaart te brengen die in de Russische archieven liggen. Vrijdag 25 januari presenteert de NRAC in het Nationaal Archief i.o., het huidige Algemeen Rijksarchief in Den Haag, zijn website waarop de eerste resultaten van dit Rossica-Neerlandica project wereldkundig worden gemaakt. Daarna ontvangt Alexander Munninghoff, publicist, de eerste wetenschappelijke inventaris van het Rossica-Neerlandica project.

Nederlands cultureel erfgoed in Rusland
Tussen Nederland en Rusland bestaat een eeuwenoude, intensieve relatie. Deze strekt zich uit tot tal van terreinen zoals de band tussen het huis van Oranje en de tsarenfamilie Romanov, de omvangrijke Oostzeehandel, en in een jonger verleden, de politieke betrekkingen tussen Nederland en de Sovjet Unie. Het Rossica-Neerlandica project heeft tot doel de Russische archieven die over Nederland gaan toegankelijk te maken. Daarmee is de weg vrij voor wetenschappers om de Nederlands-Russische relatie in al haar facetten te belichten.

Samenwerking
De Russische Federale Archiefdienst en de Nationale Bibliotheek in St. Petersburg zijn sinds medio 2000 bezig belangwekkende historische Nederlandse bronnen in kaart te brengen. Het NRAC in Groningen, onder leiding van prof. dr. J.S.A.M. van Koningsbrugge, heeft een deel van deze Russische inventarissen in het Engels vertaald om de documenten toegankelijk te maken voor onderzoekers. De volgende stap was om de inventarissen op te slaan in databasebestanden. Die informatie is vanaf vrijdag 25 januari ook online beschikbaar.

Financier
De Nederlandse overheid hecht veel belang aan de ontsluiting van de Russische archieven over Nederland. Het onderzoek van het Nederlands-Russisch Archiefcentrum is daarom financieel mogelijk gemaakt door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uit de HGIS-gelden (Homogene Groep voor Internationale Samenwerking).