Voedingscentrum
Onderzoek Consumentenbond: minder nitraat in biologische producten
24 januari 2002
De Consumentenbond heeft in de Consumentengids van februari
onderzoeksresultaten gepubliceerd over het nitraatgehalte in groente.
Uit dit onderzoek blijkt dat biologisch geteelde groente minder
nitraat bevat dan de gangbaar geteelde groente. Om te voorkomen dat je
teveel nitraat binnenkrijgt, adviseert de Consumentenbond om
biologisch geteelde groente te eten.
Het advies van het Voedingscentrum om maximaal twee keer per week
(biologische) nitraatrijke groente te eten is niet overgenomen. Als u
zich aan dit advies houdt, dan krijgt u ook met de gangbaar geteelde
groente niet te veel nitraat binnen. Gebruik van biologische groente
geeft een verdere beperking van de hoeveelheid nitraat.
Wat is nitraat?
Nitraat is een natuurlijke verbinding die in drinkwater en alle
soorten groente voorkomt. Nitraat zelf is niet schadelijk. Deze stof
wordt omgezet in nitriet, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Maar groente bevatten naast nitraat, diverse belangrijke
voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en voedingsvezel.
Het eten van groente is gezond, omdat deze voedingsstoffen gunstige
effecten hebben op de gezondheid. Kasgroente (in de winter) bevat vaak
meer nitraat dan dezelfde groente in de zomer. Gedurende de donkere
maanden van het jaar kunnen planten de stikstof dat zij uit de
(kunst)mest opnemen namelijk niet zo snel verwerken en opslaan als
nitraat. Daarom is beter om zoveel mogelijk seizoensgroente te eten.
Door de nitraatrijke groente op de juiste wijze te bereiden en te
bewaren, voorkomt u dat u uw lichaam belast met een ongezonde
hoeveelheid nitriet.
Bovendien staat vast dat veel groente en fruit eten de kans op kanker
en andere aandoeningen vermindert. Dit heilzame effect overtreft het
nadelige effect van nitraat.
Hoe kan ik de hoeveelheid nitraat in mijn voeding beperken?
* Eet gevarieerd. Wissel groente waarin veel nitraat zit af met
andere groente. Eet niet vaker dan tweemaal per week nitraatrijke
groente (gekookt of rauw).
* Bewaar geen restjes gekookte nitraatrijke groente. Juist bij
langzaam afkoelen, onvoldoende gekoeld bewaren en opnieuw opwarmen
kan nitriet ontstaan.
* Eet in de winter (van december tot en met februari) liever geen
verse spinazie, sla of raapstelen. Deze groentesoorten zijn van
zichzelf al nitraatrijk, maar bevatten in de winter extra veel
nitraat.
* U kunt in de winter wel diepvriesspinazie eten. Voor
diepvriesspinazie wordt namelijk zomerspinazie gebruikt en in de
fabriek wordt deze zeer snel geblancheerd en ingevroren. Hierdoor
is het ontdooien en opnieuw verwarmen geen probleem.
* Bewaar verse, nitraatrijke groente in de koelkast en niet langer
dan twee dagen.
* Verwijder verlepte en gekneusde delen van groente; verwijder bij
sla ook de buitenste bladeren en de nerven.
* Gebruik voor het maken van soep of saus geen groentenat van
nitraatrijke groente. Bij het koken gaat een deel van het nitraat
namelijk in het kookwater over.
* Geef kinderen onder de zes maanden geen nitraatrijke groente.
Potjes babyvoeding zijn wel bruikbaar, want deze groente is
speciaal geteeld met een laag nitraatgehalte. Gooi de restjes weg.
* In diepvriesspinazie en in babyvoeding wordt spinazie gebruikt met
een laag gehalte aan nitraat. Ook wordt deze heel snel gekookt en
weer gekoeld, waardoor bij normale opwarming voor consumptie er
geen te hoge nitraatgehaltes ontstaan.
* Gebruik diepvriesgroente volgens de gebruiksaanwijzing. Bewaar
geen restjes van nitraatrijke soorten.
* Combineer vis liever niet met nitraatrijke groente, zoals
spinazie, maar met nitraatarme groente zoals worteltjes en
broccoli. Het Voedingscentrum adviseert om elk week 1-2 keer vis
te eten, omdat vis veel onverzadigd vet bevat.
Heeft u over dit bericht nog vragen, bel dan met onze Informatielijn (070) 306 88 88 op werkdagen van 9.00 17.00 uur.
Meer voedingsnieuws