Ingezonden persbericht
Den Haag, 24 januari 2002
PERSBERICHT
Werkzoekenden hebben behoefte aan gespecialiseerde vacaturesites
Werkzoekenden die op internet naar een nieuwe baan omzien, hebben behoefte aan rijke en complete portals die hen direct in hun eigen vakgebied bedienen. Het aantal gespecialiseerde vacaturesites, bijvoorbeeld per branche of per regio, zal daarom alleen maar groeien. Dat voorspelt directeur Wim Bens van Media Plaza, het kenniscentrum voor internet en e-business in Utrecht, in een interview dat vandaag verschijnt op de internetsite Inframatch.nl.
Bens vindt het niet meer dan logisch dat de grote algemene vacaturesites het op dit moment moeilijk hebben. Volgens de internetdeskundige proberen ze een zo groot mogelijk publiek te bereiken, maar hebben ze geen idee hoe ze tot hun doelgroepen door kunnen dringen. Een vacature plaatsen op een grote vacaturesite heeft hetzelfde effect als een advertentie in de zaterdagkrant. 'Als een schot hagel', aldus Bens. Hij voorspelt dat er een migratie zal zijn naar rijke, complete portals die op maat op de doelgroep inspelen. Volgens Bens is er behoefte aan vacaturesites die begrijpen wat de totale behoefte van een doelgroep is en werkzoekenden direct in hun eigen vakgebied aanspreken. De directeur van Media Plaza ziet dan ook een betere toekomst voor de meer gespecialiseerde banensites, bijvoorbeeld per vakgebied voor hoger opgeleiden of per regio voor mensen die graag in hun directe omgeving een nieuwe baan willen vinden. Terwijl bij de grote vacaturesites de malaise heeft toegeslagen, doen dit soort nichesites het juist erg goed. Zodra ze in de betreffende branche enige naam hebben gemaakt, neemt hun populariteit snel toe.
Op internet zijn op dit moment een groeiend aantal voorbeelden van dergelijke vacaturesites terug te vinden. Naast Inframatch.nl (voor infra-personeel, van weg- en waterbouwkundigen tot en met milieupersoneel), dat zo'n 10.000 bezoekers per maand heeft en sinds april 2000 in de lucht is, zijn er ook dergelijke sites voor juristen en medisch personeel. De gespecialiseerde sites bieden vaak ook meer service, zoals hulp bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Of in de vorm van adviezen aan werkgevers en potentiële werknemers hoe met allerlei arbeidsrechtelijke aspecten om te gaan. Vaak biedt men ook persoonlijk hulp in de vorm van een helpdesk. Als het de sollicitant bijvoorbeeld niet lukt om zijn CV achter te laten in de CV-bank, dan kan hij telefonisch om hulp vragen. Aan dit persoonlijke tintje is grote behoefte. Er is zelfs vraag naar meer, redeneert Bens. Ook aanvullende informatie die nodig is bij het veranderen van werkomgeving, bijvoorbeeld over pensioenbreuk, zou makkelijk terug te vinden moeten zijn via een vacaturesite.
Noot voor de redactie (