Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
RVV. 2002/2119
datum
23-01-2002

onderwerp
Vragen over taxatiebedragen voor geruimd vee in de MKZ-gebieden TRC 2002/183

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen gesteld door de leden Atsma, Mosterd (beiden CDA) en Van der Vlies (SGP), inzake het door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees aantekenen van beroep tegen eerder overeengekomen taxatiebedragen voor geruimd vee in de MKZ-gebieden.

datum
23-01-2002

kenmerk
RVV. 2002/2119

bijlage

1 en 2
Een interne controle van dossiers door de RVV gaf aanleiding te veronderstellen dat mogelijk in een aantal gevallen een te hoge taxatiewaarde is vastgesteld. Dit was aanleiding om in 6 gevallen een hertaxatie aan te vragen.

3
Vanwege de tot dan toe doorlopen procedure is ten onrechte in de aan de orde zijnde gevallen de procedure voor een hertaxatie in gang gezet. Dit was dan ook aanleiding voor mij om af te zien van hertaxatie van de dieren. De betreffende veehouders zijn hiervan zowel mondeling als schriftelijk op de hoogte gesteld.

4
Het indienen van een verweerschrift is niet meer aan de orde.

5
Bij de afwikkeling van de dossiers van de betreffende veehouders wordt uitgegaan van de oorspronkelijke door de veehouder ondertekende taxatie. Dat is ook aan de veehouders medegedeeld.

6
Het gestelde is niet meer aan de orde. Overigens deel ik de mening niet. Een hertaxatie, ook als die wordt aangevraagd op verzoek van de veehouder, zal meestal aan de hand van documenten geschieden. De dieren zijn immers al vanwege besmettingsgevaar gedood. Een hertaxatie wordt verricht door drie beëdigde deskundigen.

7
In de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren is de procedure opgenomen die gevolgd dient te worden indien onder andere de veehouder geen genoegen neemt met de waardevaststelling van, onder meer, zijn gedode dieren.

8
Neen. Indien veehouders niet expliciet aangeven dat zij niet instemmen met de waardevaststelling en door ondertekening van het taxatieformulier instemmen met de waardevaststelling van de dieren, is het niet mogelijk om alsnog de hertaxatieprocedure als bedoeld in artikel 88 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren op verzoek van de veehouder te starten.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van de leden Atsma, Mosterd (beiden CDA) en Van der Vlies (SGP) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over het door de RVV aantekenen van beroep tegen eerder overeengekomen taxatiebedragen voor geruimd vee in de MKZ-gebieden.(Ingezonden 4 -01-2002)

1
Is het u bekend dat in de laatste weken van -12-diverse boeren in de door MKZ-getroffen gebieden bericht hebben gekregen dat er een hertaxatie moet plaatsvinden van het eerder dit jaar geruimde vee van hun bedrijven?

2
Wat is de achtergrond van deze initiatieven van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV)? Hoeveel bedrijven betreft het?

3
Hoe oordeelt u over het feit dat er sprake is van een hertaxatie nadat eerder zowel de betreffende boer als vertegenwoordigers van uw ministerie hun handtekening hebben gezet onder het aanvankelijk opgemaakte taxatierapport?

4
Acht u het redelijk en billijk dat deze ondernemers medio december zijn verwittigd en begin januari een verweerschrift bij een kantongerecht moeten hebben ingediend, zodat hun slechts korte tijd ter beschikking staat in een tijd van het jaar waarin bepaalde diensten slechts beperkt in bedrijf en bereikbaar zijn?

5
Bestaat de kans dat boeren alsnog een deel van het reeds uitgekeerde bedrag voor het geruimde vee terug moeten storten?

6
Deelt u de mening dat een papieren hertaxatie van het niet meer in leven zijnde vee veel vragen en discussie zal oproepen en het terugvorderen van een eerder door onafhankelijke taxateurs vastgestelde vergoeding tot nogal wat onbegrip zal leiden?

7
Zijn de betreffende boeren indertijd op correcte wijze gewezen op de mogelijkheid dat beroep zou kunnen worden aangetekend tegen het door deze partijen overeengekomen uit te keren taxatiebedrag?

8
Bent u van mening dat boeren die dit voorjaar, onder druk van een in het vooruitzicht gestelde gang naar de rechter, hun taxatieformulier hebben getekend, maar daar eigenlijk ontevreden over zijn, eveneens achteraf beroep moeten kunnen aantekenen tegen het eerder overeengekomen taxatiebedrag voor hun vee?

up Reageren
Homepage

---