Gemeente Tilburg

22-1-2002
Nog dit voorjaar start dagtrainingscentrum hardnekkige spijbelaars Zes weken training op sociale en communicatieve vaardigheden

Tilburg krijgt een dagtrainingscentrum voor jongeren. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders op 21 januari besloten. Leerplichtige jongeren die vanwege gebrekkige sociale vaardigheden de school voortijdig dreigen te verlaten, krijgen in het dagtrainingscentrum gedurende zes weken een intensieve training om hun sociale en communicatieve vaardigheden te verbeteren. Daarna keren zij weer terug in het onderwijs.

Het centrum in Tilburg wordt gevestigd aan de Generaal Smutslaan 11. De afdeling 'reclassering' van het Leger des Heils gaat het project uitvoeren. Het dagtrainingscentrum komt tot stand in nauwe samenwerking met het Platform Sociale Vernieuwing in het voortgezet onderwijs, Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming, de Jeugdreclassering en het Leger des Heils.

Een van de voornemens in het gemeentelijk plan van aanpak voortijdig schoolverlaten 'Wie gezien is, is niet weg' is de oprichting van een dagtrainingscentrum (DTC) voor jongeren. In het huidige aanbod van voorzieningen bij onderwijs en jeugdhulpverlening ontbreekt een dergelijk trainingscentrum.

Gericht ingrijpen
De leerplichtambtenaren van de gemeente constateren dat een deel van de jeugdige voortijdige schoolverlaters vaak op meerdere aspecten van het maatschappelijk functioneren in de problemen komt door tekortschietende sociale en communicatieve vaardigheden. Het gevolg hiervan is dat de problemen met deze jongeren, o.a. veel schoolverzuim, zonder een gericht ingrijpen verder toenemen. Dit heeft veelal nadelige gevolgen voor de schoolloopbaan van deze jongeren; het leidt tot veel schoolwisselingen en geen diploma. Door deze problemen vroegtijdig te signaleren en jongeren te trainen wordt voorkomen dat jongeren thuis komen te zitten. Na de training kunnen de jongeren, met de nodige nazorg, direct weer hun school vervolgen.

Uitvoering
De afdeling 'reclassering' van het Leger des Heils gaat het project in Tilburg inrichten en uitvoeren volgens de door hen ontwikkelde methodiek. Het Leger des Heils heeft een grote expertise op dit gebied en ervaring met dagtrainingsprogramma's op meerdere locaties in het land, zoals in Eindhoven en Maastricht. Nieuw in Tilburg is echter dat de jongeren niet alleen vanuit de justitiële kant op het DTC komen (via een door de rechter opgelegde leerstraf naar aanleiding van ernstig spijbelgedrag). Zo worden in Tilburg ook jongeren met problemen naar het DTC verwezen, juist ter voorkoming van schoolverzuim. De voorbereidingen voor het DTC zijn inmiddels gestart en volgens de planning zal het Leger des Heils nog in de eerste helft van dit jaar met de eerste trainingen starten. Het eerste jaar wordt ernaar gestreefd om met tenminste dertig jongeren aan de slag te kunnen.

Snelle plaatsing
Een plaatsing bij het DTC gebeurt in ieder geval altijd in overleg en met toestemming van de leerplichtambtenaar. In het DTC wordt tevens de uitvoering van de BASTA leerstraf geïntegreerd (leerstraf opgelegd door de rechter bij ernstig spijbelgedrag). De Raad voor de Kinderbescherming, projectcoördinator voor BASTA, zorgt voor een snelle procedure bij justitie, zodat tussen het opmaken van een proces-verbaal en de ten uitvoerlegging van de straf een korte tijdspanne zit.

Samenwerking
De ontwikkeling van het DTC is tot stand gekomen op initiatief van de gemeente in overleg met het Platform Sociale Vernieuwing in het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn bij de ontwikkeling nauw betrokken Bureau Jeugdzorg, de jeugdreclassering, het Leger des Heils (reclasseringsafdeling) en de Raad voor de Kinderbescherming. De uitwerking van het operationeel plan werd ondersteund door het PSW, arbeidsmarktadvies uit Den Bosch.
De gemeentelijke bijdrage voor het DTC voor de komende drie jaar bedraagt
453.782,- . Daarnaast dragen Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming bij aan het project. Aan de scholen wordt een beperkte bijdrage per verwezen jongere gevraagd.