Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS

MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID EN GELIJKE KANSEN 23 januari 2002

Gesloten opvang voor jongeren wordt uitgebreid.

Op 1 januari is art. 53 van de wet op de jeugdbijstand geschrapt. Dit wil zeggen dat de jeugdrechter niet meer de mogelijkheid heeft om jongeren voor korte tijd in een gevangenis te plaatsen. Dit was een terechte vraag van Europa. Jongeren horen niet thuis in een volwassen gevangenis.

Samen met de Unie van Jeugdmagistraten en in overleg met de minister van Justitie wordt het verdwijnen van art. 53 opgevangen door 10 plaatsen extra te voorzien in de gemeenschapinstelling te Mol en een buffer vrij te houden zodat men ten allen tijde kan antwoorden op dringende maatregelen die de jeugdrechter moet nemen.

In het verlengde van de oorspronkelijke bedoeling van art. 53 werd afgesproken dat deze plaatsen strikt worden voorbehouden voor jongeren ouder dan 12 jaar, die een feit pleegden dat in de strafwetgeving voor volwassenen aanleiding geeft tot een straf van minimum 5 jaar en waar het gevaar voor de samenleving dermate is dat maatschappijbeveiliging via gesloten opvang noodzakelijk is. Bijvoorbeeld een gewapende overval, moord..

De voorbije jaren werd art. 53 gebruikt voor 180 jongeren die gemiddeld 8 dagen in de gevangenis verbleven. Er zaten op dagbasis dus 4 jongeren in de gevangenis. In overleg met de Unie der Jeugdmagistraten werd dan ook geoordeeld dat 10 plaatsen extra te Mol wel voldoende is om de gevolgen van art. 53 op te vangen.

Deze 10 plaatsen kunnen uiteraard geen oplossing bieden aan het chronisch tekort aan gepaste opvang van alle jongeren die een delict plegen.

Voor de vermeende jonge drugsdealer die door de jeugdrechters in Antwerpen als voorbeeld wordt gebruikt was ook voor 1 januari, toen art. 53 nog wel van kracht was, ook geen pasklare oplossing.

Om hier een eerste antwoord op te geven werd ten gevolge het overleg met de Unie van Jeugdmagistraten afgesproken om het aantal gesloten plaatsen in de
gemeenschapsinstellingen voor jongens nog voor Pasen te verdubbelen van 30 tot 60. Dit brengt het totaal aantal gesloten plaatsen voor jongens en meisjes op 100.

Ook werden op de begroting 2002 middelen ingeschreven om het aantal plaatsen "half open" in de gesubsidieerde sector te verhogen en vooral om de vervolgbegeleiding van jongeren uit de gemeenschapsinstelling te versnellen en te verbeteren. De besprekingen hierover met de sector zijn in een eindfaze; begin februari zal minister Vogels de officiële oproep aan de initiatiefnemers doen

Een situatie die sinds 20 jaar misgroeide is niet op korte tijd en niet alleen door de Vlaamse Gemeenschap recht te trekken. De stilte op federaal niveau is oorverdovend en de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie groot.
Reeds in maart 2000 werd een protocol ondertekend tussen de Vlaamse gemeenschap en Justitie om de middelen en know how van Vlaanderen (gemeenschapsinstellingen / criminele jongeren / straf / tweede kans) samen te leggen met de federale middelen en know how (beveiliging / bescherming van de maatschappij).

Tot op vandaag investeerde Vlaanderen 7,5 miljoen euro per jaar in de uitbreiding van de opvangcapaciteit van de bijzondere jeugdzorg over de verschillende opvangvormen.

Dit jaar komt daar nog eens 3,7 miljoen euro bovenop; dit keer uitsluitend voor jeugdrechterlijke maatregelen en vooral voor jongeren die delicten plegen. De gesloten plaatsen voor jongens doen we verdubbelen nog voor Pasen.

Minister Vogels besliste zopas om de diensten voor herstelgerichte afhandeling van jeugddelinquentie (de alternatieven) (3 miljoen Euro) wederom verder te subsidiëren. De universiteiten (Leuven, Brussel, Gent) doen op mijn vraag daar nu ook een breed interuniversitair onderzoek naar en het eerste jaar is inmiddels afgesloten.

De Vlaamse minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen is steeds vragende partij geweest voor een vernieuwd jeugdsanctierecht; federaal is er nog geen ontwerp goedgekeurd. De Vlaamse gemeenschap en de magistraten moeten het derhalve blijven doen met een verouderde wet op de jeugdbescherming.
Het is trouwens niet door om de 6 maanden te pleiten voor jeugdgevangenissen dat je een antwoord biedt op de problemen die jeugdmagistraten ondervinden.

Minister Vogels is meteen bereid geweest om de bestaande gesloten gemeenschapsinstellingen hiervoor in te brengen en ze inmiddels zelfs nog te versterken zoals mag blijken.

Hopelijk zal de minister van Justitie snel invulling geven aan het ondertekende samenwerkingsakkoord. Ook de Hoge Raad voor Jusititie dringt daarop aan. Vlaams minister Vogels roept dan ook op tot dringend overleg hierover

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. 02/553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be