RAAD VOOR WERK EN INKOMEN

RWI: Keuze reïntegratiebedrijf makkelijker dankzij monitor


Keuze voor het juiste reïntegratiebedrijf eenvoudiger dankzij de Reïntegratiemonitor

Den Haag, 23 januari 2002

De Reïntegratiemonitor is een digitaal overzicht van ongeveer 650 reïntegratiebedrijven met hun diensten die in Nederland werkzaam zijn. De Reïntegratiemonitor maakt het voor gemeenten, bedrijven en individuele cliënten eenvoudiger om het juiste reïntegratiebedrijf te kiezen. De Reïntegratiemonitor is voortaan via de website van de Raad voor Werk en Inkomen gratis en voor iedereen toegankelijk: www.rwi.nl

Het feit dat de Raad voor Werk en Inkomen de Reïntegratiemonitor op haar website heeft opengesteld, vloeit direct voort uit een van de taken van de RWI: een bijdrage leveren aan de transparantie op de markt van reïntegratiediensten. Aan transparantie op deze markt is grote behoefte. De Reïntegratiemonitor (die al langer bestaat), voorzag daarin, maar alleen voor abonnees die voor toegang en gebruik moesten betalen.

De markt van dienstverleners op het terrein van reïntegratie is de laatste jaren sterk gegroeid. Dat geldt niet alleen voor het aantal bedrijven, maar ook voor de vormen van dienstverlening en specialisaties bij de verschillende bedrijven. Omdat het bovendien om een nog tamelijk nieuwe markt gaat, kan nog niet echt gesproken worden van transparantie.
Voor opdrachtgevers kan dat behoorlijk lastig zijn. Terwijl -terecht- steeds meer waarde wordt toegekend aan goede reïntegratie, en er ook grote (financiële) belangen mee zijn gemoeid, is het niet alleen belangrijk, maar tevens ook moeilijk een juiste keus te maken met wie in zee wordt gegaan.

De Reïntegratiemonitor vormt als het ware een digitale ontmoetingsplaats van vraag en aanbod op de reïntegratiemarkt. Van de opgenomen reïntegratiebedrijven en arbodiensten is een aantal kenmerken opgenomen zoals bedrijfsgrootte, algemene diensten en eventueel specialismen die ze aanbieden (bijvoorbeeld arbeidsbemiddeling, her-/bijscholing, medische begeleiding) en het werkgebied.
De RWI heeft zich voorgenomen om in de nabije toekomst kwaliteitskenmerken en prestaties van de reïntegratiebedrijven aan de reïntegratiemonitor toe te voegen.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten voor de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het beleid rond werk en inkomen. De RWI streeft naar een duurzame verbinding van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door middel van advies en subsidie. De RWI is op 1-1-2002 officieel van start gegaan. Voorzitter van de RWI is Jan van Zijl.

Noot voor de redactie -