Rijksuniversiteit Groningen

23 jan 2002

Nummer 014 22 januari 2002

Voedselvoorziening Burkina Faso gebaat bij effiëntere graanmarkt


Ondanks de liberalisering van de voedselmarkten in veel ontwikkelingslanden verloopt de handel nog niet probleemloos: vraag en aanbod zijn niet goed op elkaar afgestemd en prijzen vaak onnodig hoog. Econoom Arjan Ruijs onderzocht mechanismen die de handel op de graanmarkt van Burkina Faso moeten reguleren en structureren. De mechanismen nu vormen nog vaak een belemmering voor een efficiënte markt. De uitkomsten van zijn studie zijn verrassend en nuanceren een aantal bestaande opvattingen. Ruijs promoveert 31 januari 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"In Burkina Faso is duidelijk zichtbaar dat de voedselmarkt op het moment niet efficiënt is ingericht. Er zijn veel handelaren die dagelijks met een kleine hoeveelheid graan op de markt staan en daar nauwelijks aan verdienen", vertelt Ruijs. "Grotere handelaren hebben te maken met allerlei beperkingen. Het kost ze veel tijd en moeite om hun waar van de boeren te betrekken, die verspreid over het land wonen en maar weinig graan te koop hebben. Omdat er geen informatie over handelsmogelijkheden voorhanden is, moeten ze investeren in uitgebreide en kostbare netwerken van opkopers en tussenhandelaren in het land."

Lokale voedselmarkt

Waar andere onderzoeken zich op onderdelen van de markt en afzonderlijke problemen toespitsten, keek Ruijs naar alle ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de prijzen, vraag en aanbod, opslag en transport van graan. Bij een aantal ontwikkelingen bleek de positieve invloed kleiner dan verwacht. Zo bleek verbetering van grote transportroutes minder van invloed op de toename van transport en de daling van de prijzen dan vaak wordt aangenomen. "Het zijn eerder veranderingen in lokale infrastructuur die een impact op de handel zullen hebben", meent Ruijs. "De bereikbaarheid van de boeren wordt groter waardoor grotere hoeveelheden graan verhandeld kunnen worden. Handelaren hebben lagere kosten en lopen minder risico's waardoor ze producenten hogere prijzen kunnen bieden en consumenten lagere."

Boerencoöperaties

Ruijs onderzocht de interactie tussen producenten, handelaren en consumenten in verschillende regio's van Burkina Faso, gedurende verschillende seizoenen. Een belangrijke conclusie is dat, anders dan nu veelal het geval is, grote en kleine handelaren - goedkopere
- leningen van kredietbanken moeten kunnen krijgen. Dit werkt een eerlijker concurrentie in de hand. Verder blijkt het opzetten van boerencoöperaties zowel voor producenten als voor handelaren positieve gevolgen te hebben: bij de eerste leidt het tot een betere onderhandelingspositie, voor de tweede nemen de transportkosten en risico's af.

Prijsinformatie

Volgens Ruijs speelt onzekerheid over prijzen een belangrijke rol bij het maken van handelsbeslissingen. "Wanneer er geen goede prijsinformatie voorhanden is, loop je het gevaar dat aanvankelijk te veel graan wordt verkocht waardoor later in het jaar een tekort op zal treden en de prijzen zullen stijgen. Door een betere informatievoorziening zal voedsel meer gespreid over het jaar worden aangeboden, zullen de prijzen minder fluctueren en kan bijvoorbeeld ook het transport efficiënter worden georganiseerd."

Efficiënte voedselvoorziening

In Burkina Faso wordt momenteel hard gewerkt om de markt beter te laten functioneren. "Het is belangrijk dat de factoren die de handel belemmeren worden weggenomen", meent Ruijs. "Pas dan is de kans op een meer efficiënte voedselvoorziening groter en kunnen voedseltekorten voorkomen worden. Ik hoop dat deze studie een leidraad kan zijn bij het nemen van de juiste beslissingen."

Curriculum vitae

Ir. Arjan Ruijs (Rosmalen, 1969) studeerde Techniek en Maatschappij aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij verrichtte het onderzoek in Groningen bij de onderzoekschool SOM en de vakgroep Econometrie. De titel van het proefschrift luidt Cereal Trade in Developing Countries: A Stochastic, Equilibrium Analysis of Market Liberalisation and Institutional Changes in Burkina Faso. Promotor is prof. dr. ir. C. Schweigman, directeur-hoogleraar van het Centre for Development Studies van de RUG. Het proefschrift is onderdeel van de Thesis-reeks van de onderzoeksschool SOM en wordt uitgegeven bij uitgeverij Labyrinth in Capelle aan de IJssel, ISBN 90-5335-001-2.

Noot voor de pers

Meer informatie: ir. A.J.W. Ruijs, e-mail:
Arjan.Ruijs@alg.shhk.wau.nl, tel. (0317)48 33 18 (werk)