Gemeente Amsterdam


Reorganisatieplan voor de ruimtelijke sector

Het college van B&W heeft ingestemd met het laten voorbereiden van de instelling van drie nieuwe gemeentelijke diensttakken in de ruimtelijke sector. Ze hebben de volgende werknamen:
* de dienst Wonen: verantwoordelijk voor een samenhangend woonbeleid. De dienst wordt grotendeels opgebouwd uit (delen van) de huidige afdelingen Centraal Stedelijke Taken en Woondiensten van de Stedelijke Woningdienst (SWD).

* het Ontwikkelingsbedrijf: verantwoordelijk voor het mogelijk maken van de gewenste ruimtelijke ontwikkeling in de stad. De dienst wordt in grote lijnen opgebouwd uit het Gemeentelijk Grondbedrijf, een groot deel van bureau P/A en delen van Centraal Stedelijke Taken van de SWD.

* de dienst Milieu en Bouwen: het ene loket voor bouw- en milieuvergunningen voor grootstedelijke projecten en het expertisecentrum voor de stadsdelen op het bouw- en milieugebied. Deze dienst ontstaat uit de Milieudienst en de sector Bouwen van de SWD.

Het college heeft kennis genomen van de rapportages 'Vervolg Ruimte om te kiezen', het reorganisatieplan voor de ruimtelijke sector. Kern van het voorstel is een herstructurering van de ruimtelijke sector, waarbij de kwaliteit, kennis en kunde zo worden ondergebracht dat gemeenschappelijke of aanpalende werkprocessen worden versterkt. Voor de uitvoering van de nieuwe werkpakketten, die hieruit volgen, worden nieuwe diensten gevormd uit (delen van) het Grondbedrijf, de Stedelijke Woningdienst en de Milieudienst. De Dienst Welzijn Amsterdam wordt versterkt met extra personeel.

De belangrijkste resultaten hiervan zijn:

* Versterking van de gebiedsontwikkelingsfunctie, meer evenwicht in afwegingen tussen geld, kwaliteit en voortgang.
* Stroomlijning van vergunningverlening en handhaving; betere dienstverlening aan burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

* Versterking van de sociale pijler en de relatie van de sociale vernieuwing met de ruimtelijke vernieuwing.
* Versterking van de strategische beleidsvorming.
* Meer samenhang en meer effectiviteit in beleid en regie.
Het plan wordt alvast ter kennisneming van de vakcommissies gebracht. Definitieve besluitvorming is na afronding van het overleg over het sociaal plan met de vakbonden en na advisering door de betrokken ondernemingsraden. Het gehele plan wordt t.z.t. in de gemeenteraad behandeld.

Paul van Yperen


© gemeente Amsterdam - 23-01-2002