Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Lancering van het Interreg II - programma: Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
Brugge, 16/1/2002
Ter gelegenheid van de eerste vergadering van het Comité van Toezicht, op 23 januari 2002 in Namen, zullen de Franse, Waalse en Vlaamse overheden het nieuwe programma voor grensoverschrijdende samenwerking, met de naam INTERREG III Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen, lanceren.

Dit programma wordt uitgevoerd in de Waalse en Vlaamse gebieden die aan de Frans-Belgische grens palen evenals in de Franse regios Nord-Pas de Calais, Picardie en Champagne-Ardenne. Voor wat Vlaanderen betreft komen volgende arrondissementen in aanmerking: Veurne, Ieper, Kortrijk, Diksmuide, Oostende, Oudenaarde, Roeselare, Tielt.

Kenmerkend voor het programma is het feit dat één enkel programma wordt uitgevoerd per nationale grens en dat er specifieke deelprogrammas zijn per regio. Er werd dus één enkel operationeel programma opgesteld voor alle gebieden van de vroegere INTERREG II-programmas (Nord-Pas de Calais/West-Vlaanderen, Hainaut/Nord-Pas de Calais/Picardie en Wallonie/Champagne/Ardenne). Het is de bedoeling om op die manier coherentie te scheppen in de acties die in het hele Frans-Belgische grensgebied worden gevoerd. Alleen het uiterste oosten van het grensgebied, palend aan Luxemburg, maakt nog steeds deel uit van het INTERREG III-programma Wallonië/Lotharingen/Luxemburg.

Het INTERREG III-programma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen omvat dus drie afzonderlijke deelprogrammas met elk een eigen financiële enveloppe en een eigen beslissende Stuurgroep:


- een Frans-Waals deelprogramma, voor de in aanmerking komende zones in Frankrijk en Wallonië;

- een Frans-Vlaams deelprogramma, voor de in aanmerking komende zones in Frankrijk en Vlaanderen;

- een tripartiet deelprogramma, voor alle hierboven genoemde in aanmerking komende zones.

Het programma loopt van 2002 tot 2008 en beschikt over een globale EFRO-enveloppe van 86,5 miljoen euro. Daarvan is 51,8 miljoen euro bestemd voor het Frans-Waalse deelprogramma, 16,9 miljoen euro voor het Frans-Vlaamse deelprogramma en 17,8 miljoen euro voor het tripartiete deelprogramma.

De grensoverschrijdende ontwikkelingsstrategie van dit programma heeft als doel de bevolking dichter bij elkaar te brengen en de ontwikkeling van de grensoverschrijdende diensten te bevorderen. Dit zal gebeuren via maatregelen in diverse sectoren, namelijk gezondheidszorg, transport, dienstverlening, opleiding, economie, ICT, technologische vernieuwing Daarnaast wil het programma ook de duurzame ontwikkeling stimuleren en de gemeenschappelijke valorisatie van de grensoverschrijdende gebieden bevorderen. Met dat doel zal op het gepaste schaalniveau en op gecoördineerde en betekenisvolle manier gewerkt worden rond leefmilieu, toeristische of culturele ontwikkeling, plattelandsontwikkeling en ruimtelijke ordening.

Gemeenschappelijke structuren voor samenwerking (één enkele, grensoverschrijdende beheers- en betalingsautoriteit) zullen worden opgericht, zodat aan beide zijden van de grens dezelfde procedures gelden voor het vrijmaken, beheren en uitbetalen van de Europese middelen.

MEER INFORMATIE OVER DIT INITIATIEF KAN JE BEKOMEN BIJ DE DIENST EXTERNE RELATIES - PROVINCIEWEST-VLAANDEREN K. LEOPOLD III-LAAN 41 TE BRUGGE
BIJ VIRGINIE CARLASSARA - TELEFOON 050/40.34.26. E-MAIL: VIRGINIE.CARLASSARA@WEST-VLAANDEREN.BE